IrakSolidaritet presenterar unik dokumentärfilm om Irak

Draksolidaritets ordförande Sigyn Meder
Sigyn Meder hälsade regissören Luc Pien och producenten Ward Treunen välkomna i sin inledning.

…Whose peace will it be?

Måndagen den 30 november var det Sverigepremiär för en annorlunda dokumentärfilm om Irak på biografen Zita i Stockholm, Whose peace will it be?, textad på svenska.

Den belgiske regissören Luc Pien var med vid premiärvisningen tillsammans med filmens producent Ward Treunen. Efter själva filmvisningen berättade han om arbetet bakom den.

– Nyhetsrapporteringen om Irak domineras av våld, övergrepp och förstörelse. Vår film ger ett annat perspektiv: Det finns förhoppningar och en framtid för Irak, men bara fred, dialog och respekt kan erbjuda en lösning på den nuvarande situationen, sade han.

I filmen intervjuas såväl irakier som experter och opinionsbildare, däribland de tidigare FN-samordnarna för humanitär hjälp till Irak Denis Halliday från Irland och Hans von Sponeck från Tyskland.

– Vi har gjort över 50 intervjuer, totalt 46 timmar film, som redigerats samman till denna spelfilm. Budskapet kan sammanfattas i den starka latinamerikanska parollen ”El pueblo unido jamás será vencido!” – ett enat folk kan aldrig besegras.

I den efterföljande diskussionen, som modererades av Mike Powers, framförde flera åskådare, både svenskar och irakier, sina intryck och personliga erfarenheter.

– Jag minns de enorma demonstrationerna mot en invasion av Irak 2003, i Stockholm och runt om i världen. Ändå inträffade det; det var förfärande! Sedan gick luften ur denna massrörelse. Var finns solidariteten med Irak idag? Vart tog alla människorna vägen, undrade en deltagare.

– Man talar om diktatur och demokrati, men det är inga 100-procentiga begrepp. Situationen under Saddam var inte demokrati, men situationen för folket blev oerhört mycket sämre efter invasionen, framhöll en irakisk deltagare.

– Konflikten i Irak framställs som etniska och religiösa inbördesstrider, men bland irakier i Sverige finns inga sådana motsättningar. Striderna i Irak beror inte på etniska motsättningar; de är politiska.

IrakSolidaritets ordförande Sigyn Meder kommenterade det nuvarande läget i Irak, med bombningar i Mosul, Falluja och Ramadi, som dödar barn och andra civila.

– Folk flyr inte bara från terrorister, utan också från bombningarna. Bombningarna måste stoppas, framhöll hon.

 

Läs Iraksolidaritets uttalande i samband med filmvisningen.

 

Såväl under som efter filmvisningen framfördes positiva omdömen och förhoppningar att SVT ska visa dokumentären. På Facebook finns fler foton publicerade

Regissören Luc Pien i samtal med Mike Powers.

Henrik Persson har skrivit en fin kommentar om filmen. Här finns hans kommentar och fler foton på Facebook.

 

Visa filmen i din stad genom din organisation eller filmklubb

Vi har filmen och den är svensktextad. Filmvisningar går att ordna på andra orter. Kontakta IrakSolidaritet!

 

 

Fallujainsamlingen

Sänd ditt bidrag till Fallujainsamlingen pg 116 73-1

IrakSolidaritet tackar varmt för alla bidrag!

Den 4 december 2015 hade 412 331 kr. insamlats.

Senaste utbetalningen skedde 21 september 2015.

Föreningen bidrog med 9.396 kr. till dokumentärfilmen …Whose peace will it be?

Filmen bygger på frivilligt arbete, men har utförts av professionella krafter

 

God Jul och ett Gott Nytt Solidaritetsår!

Kontakt: info@iraksolidaritet.se

Hemsida: www.iraksolidaritet.se