USA och Latinamerikas höger planerar militärt angrepp på Venezuela

OAS (Organisationen för Amerikas Stater, även kallad USAs kolonialdepartement) valde den 11 september för beslutet att aktivera TIAR, som tvingar alla medlemsstater att ställa upp på USAs sida för “regimskifte” i Venezuela. TIAR – Tratado Interamericano de Asistencia Recíproca – är världsdelens USA-styrda militära koalition (Kuba ingår förstås ej).

Detta beslut de 11 september har USA fått igenom med Latinamerikas nya högerregeringar i Argentina, Brasilien, Chile, Colombia, El Salvador, Guatemala, Haití, Honduras, Paraguay, Dominikanska Republiken – och Venezuelas alltmer skamfilade självutnämnde “president”, USAs gunstling, Juan Guaidó.
TIARs beslut är nu i första hand riktad mot Venezuela och många befarar att med denna grupp högermilitärer ska USA våga sig på militärt angrepp på Venezuela. Utsvältningsblockaden har inte hjälpt, tvärtom, fattigfolket i Venezuela blir ju fler, motståndet växer. Den folkliga kampen samlar allt fler, de låter sig inte knäckas av svårigheterna, de vänder sig inte mot sin regering, som är USAs avsikt, utan kämpar för att behålla den.

Så nu, med den militära samlingen under USAs befäl, växer också risken för krig. Vita huset och utrikesdepartementets hökar talar visserligen om att “finna en politisk lösning” på “den venezolanska krisen”. Förhandlingar pågår men när Venezuela vägrar uppge sin självständighet tar USA det till förevändning för hårdare blockad och förbereder för militärt angrepp. En mer högljudd och aktiv världsopinion behövs för att stoppa det.

Eva Björklund, 2019-09-22
Källa: Resumen Latinoamericano 2019-09-18