Intervju med Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!

På presskonferens i Rikdsdagshuset igår intervjuade Christer Lundgren, Folket i Bild Kulturfront, Julians Assanges far, John Shipton, på inbjudan av“Stödkommittén för Julian Assange” i Stockholm, som också stått för inbjudan till Sverige. Värd på riksdagshuset var ledamoten Amineh Kakabaveh.

Julian Assange, en av grundarna av Wikileaks, hålls nu isolerad i det ökända Belmarsh-fängelset i London i väntan på process om utlämning till USA. Han anklagas på 18 punkter för spionage, som kan resultera i 175 års fängelse.

Utdrag ur Christer Lundgrens artikel på Folket i Bild Kulturfronts hemsida.

John Shipton introducerades av Arne Ruth – tidigare kulturchef på Expressen, chefredaktör på Dagens Nyheter och ordförande i Svenska PEN-klubben.
John Shipton:
– Hundratjugofem år i fängelse är detsamma som en dödsdom. Julian har barn, som han inte kan träffa. Familjen slits i stycken. Det är en form av sadism. Hans mor Christine har kämpat dagligen mot kränkningarna av hennes son.
– Julian har tillbringat nio år på Ecuadors ambassad, under tilltagande tortyr för att förmå honom att lämna ambassaden, och hans hälsa försämras snabb i hård fängelserutin i London, där hand dömts till 175 års fängelse. Han har gått ner 15 kg i vikt.
– Det finns en FN-rapport om detta, men den har inte offentliggjorts, eftersom den kan vara besvärande för vissa personer.
– I Belmarsh-fängelset hålls Julian Assange isolerad som en farlig förbrytare, utan dator eller tillgång till tidningar. Två gånger i månaden beviljas sociala besök av familjemedlemmar, i två timmar var gång. Utöver detta tillåts han bara träffa sina advokater.
– Julian har fått sexton priser för sina journalistiska insatser. Helt nyligen hämtade jag ut Whistleblowerpriset för honom. Vad han anklagas för är sådant som de stora medierna världen över har publicerat, säger John Shipton.

Vilka förutsättningar finns det då för frigivning?
– De vill förgöra honom. Enda sättet att hindra det är aktiviteter som era. Vårt hopp står till opinionsbildningen. Av Australiens 200 parlamentsledamöter har vi stöd av 30, ur skilda partier.”

Läs hela artikeln! Julian Assanges far: Hjälp mig rädda min son!

Eva Björklund

På bilden: John Shipton, Amineh Kakabaveh, Arne Ruth