Mordet på Soleimani driver på ett förebyggande krig

Fastän det är för sent, borde någon förklara det för USAs president. Ett mord duger inte för undvika ett krig, som han hävdade i sin senaste presskonferens. Tvärtom, det skyndar på krigen, som riktar sig mot vilken företrädare som helst för vilken stat som helst, och särskilt när de riktas mot någon som högaktas i sitt land. Donald Trump är inte galen, även om hans rolltolkning och förhållningssätt leder tankarna till en sådan diagnos. Det var inte heller George W Bush när han invaderade Irak med lögner om Saddam Husseins massförstörelsevapen, och inte heller Bill Clinton när han ”av misstag” bombade Kinas ambassad i Belgrad, enligt en förlegad karta över f.d Jugoslavien, numera Serbien.

Att beslut om dessa USAs terrorangrepp skulle fattas av individuella ledare har inget stöd av fakta. Det handlar om politiska beslut i världens mäktigaste vapenindustri. Provokationen mot Iran är ännu ett tydligt uttryck för USAs krigiska utrikespolitik under nästa två århundraden, med invasioner, atombomber, napalm, straffexpeditioner, militärdiktaturer, alla dessa smutsiga tilltag för att uppnå sina mål.

USA tjänar på krig, vart än de förs i världen. De säljer de senaste vapnen, som drönaren som mördade den iranska generalen Qassem Soleimani. USA avsätter lika mycket pengar för vapen som de 8 länder som kommer närmast, och har över 800 militärbaser fördelade över 40 länder.

Som en Sipriartikel den 9 december avslöjar: ”för första gången sedan 2002 hamnar USAs vapentillverkare på de fem första platserna i världen: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon y General Dynamics. Dessa vapenindustrier står för 35 procent av vapenförsäljningen 2018 och säljer årligen för 148 miljarder US$.

2014-2018 var USA världens största vapenexportör, långt före sina konkurrenter, långt före Ryssland på andra plats. Mellan 2009 och 2013 stod USA bara för 12 procent mer än Ryssland, nu för 75 procent mer.

Bland alla analyser som försöker förklara det getingbo som världen förvandlades till i fredags, kan ingen hoppa över det utvalda mordet på Soleimani. Hans död kan ha beordrats för att elda på den fundamentalistiska islam i Västasien, som nästan hamnat på defensiven, efter att ha visat sig fungera så bra för USA och deras intressen under de senaste 3 årtiondena. QUD-styrkans kommendant bidrog till att besegra ISIS i Syrien, när Ryssland och Iran kom till Bashar al-Asas stöd. Det är också bekant att en sunnitisk arabstat som Saudiarabien, uttalad fiende till Irans shiitiska regering, finansierade ISIS terror. Julian Assange förklarade för två år sedan, utifrån ett brev som Hilary Clinton skickade till sin kampanjchef John Podestá, att ISAS stöddes av Gulfens mäktigaste monarki och Qatar, tidigare fiender, men nu med upptinande diplomatiska förbindelser.

Det Trump och Pompeo inte sa var att mordet på Soleimani innebär starten på ett nytt förebyggande krig. För dessa politiker säger sig vilja undvika krig genom att mörda och angripa först. Det är en tradition som går tillbaka på grundvalen för USAs historia som började på 1800-talet, Hiroshima och Nagasaki blev det tydligaste uttrycket för denna politik. När andra världskriget höll på att ta slut fällde USA dessa två bomber med förevändningen att hindra att kriget skulle utvidgas. Presidenten som gav ordern, Harry Truman, sa flera år senare: ”jag tror att Hiroshimas och Nagasakis uppoffring brådskade och behövdes för Japans och allierades kommande välstånd.” USA har alltid en förklaring till hands för att rättfärdiga sina kriminella handlingar. Dagens språkrör för Vita Huset är inte sämre.

Ryska utrikesdepartementets språkrör, Maria Zajárova visade detta med all tydlighet när hon talade om angreppet i Bagdad på den iranska generalen, nyckelperson i ayatolla Ali Hameneis regering: ” För att protestera mot angreppen på deras ambassader (det argument som Trump använde som förevändning för att beordra mordet på Soleimani) vänder sig länderna till FNs Säkerhetsråd. Washington deltog inte i Säkerhetsrådets möte. ”Vad världen tycker intresserar inte honom”, twittrade Trump.

Enligt Bernie Sanders, en av kandidaterna till presidentvalet 2020, ”Trumps farliga upptrappning drar oss allt närmare ännu ett katastrofalt krig i Västasien som kan kosta oräkneliga liv och biljoner dollar. Trump hade lovat att få slut på de oändliga krigen men mordet satte oss på vägen till ännu ett.”

Som Noam Chomsky säger, den berömde lingvisten och en av USAs främsta kritiska röster, ”Nummer ett av terrroriststater i världen är USA”. Det sa han inte nu. Det hävdar han sedan länge.

Gustavo Vega, Pagina 12, Argentina
Översättning Eva Björklund 2020-01-07