Ett farligt steg: USAs utplacering av ”lågpresterande” kärnvapenstridsspetsar.

USA har placerat ut sin första ”lågpresterande” Trident kärnvapenstridsspets på ubåten USS Tennessee, som ständigt patrullerar i Atlanten. Varnande röster hävdar att detta är ett farligt steg för att göra en kärnvapenattack möjlig.

USS Tennessee lämnade hamnen i Georgia i slutet av förra året. Det betyder att det är den första patrullerande ubåten som är beväpnad med W76-2 kärnstridsspetsar, enligt president Trumps önskemål för två år sedan. Stridsspetsen har en sprängstyrka på 5 ton, en tredjedel av styrkan hos ”Little Boy” bomben som fälldes över Hiroshima, men mindre än de 90- och 455 kiloton stridsspetsar på andra ubåtar.

Trumpregeringen beskriver denna stridsspets som ett motdrag mot det de uppfattar som ett ryskt hot att använda taktiska kärnvapen för snabb seger på slagfältet. De som förespråkar W76-2 hävdar att USA inte har någon effektiv avskräckning mot Rysslands taktiska kärnvapen. Moskva anses ha antagit att Washington inte vill riskera att använda den överväldigande kraften hos sina interkontinentala ballistiska missiler för återgäldning, av rädsla för att trappa upp från en regional konflikt till ett krig som skulle förinta hela vår civilisation. De som kritiserar W76-2 på USS Tennesse, anser att det stärker uppfattningen att kärnvapen kan användas för att utkämpa och vinna ett kärnvapenkrig, att det inte bara är ett avskräckningsvapen som en sista utväg. De varnar för att denna utplacering av taktiska kärnvapen ger USAs politiska och militära ledare en farlig ny möjlighet att konfrontera andra fiender än Ryssland.
USAs marina och strategiska kommando svarade inte omedelbart på kraven på kommentarer. Hans Kristensen, ledare för kärnvapeninformationsprojektet FAS, förklarade att rapporten om beväpnandet av USS Tennessee baseras på uttalanden av tjänstemän.

”Vi har fört samtal med personer på insidan och de är klara över att detta har inträffat”, sa Kristensen. ”De känner ett behov av att informera om detta i viss utsträckning, eftersom om folk inte vet om att detta kan hända hur ska det då kunna avskräcka? Detta är en snabb förändring till förmån för kärnvapen och det beror uppenbarligen på att det är en ganska enkel justering av ett redan existerande vapen” la han till.” De har sagt att detta är för att avskräcka Ryssland, men det har även ett tydligt underförstått eller potentiellt användningsområde mot andra fiender, inte minst mot Nordkorea och Iran.”  Kristensen anmärkte: ”Säkerligen skulle detta vapens nedtonade sidoeffekter vara ett mycket fördelaktigt argument för en officer i begrepp att ge presidenten råd att passera kärnvapentröskeln”.

Julian Borger The Guardian.
Översättning Agneta Norberg.