USAs plan för regimskifte i Venezuela, Del 1

Från en lägenhet i Miami september 2019 till Venezuelas kust maj 2020,
hur en plan för att ”fånga in” Maduro, gick i stöpet. Del 1.
Anthony Faiola, Karen DeYoung och Ana Vanessa Herrero.
WASHINGTON POST 7 maj 2020
Översättning Eva Björklund 2020-05-08

Inne i ett glittrande höghus i Miami satt företrädare för Venezuelas opposition i ett rum prytt med samurajsvärd, och lyssnade. De hade utsetts av oppositionsledaren Juan Guaidó att utforska alla alternativ för att avlägsna Venezuelas president Nicolás Maduro från makten. Den där eftermiddagen i september 2019, vid stranden av Biscayne Bay, informerade en före detta ”Grön Basker” om hur det skulle gå till.

Jordan Goudreau, 43-årig veteran i USAs Specialtrupper, driver nu ett säkerhetsföretag i Florida. Han lade fram en plan som hade kunnat fungera som manus för ett avsnitt av ”Jack Ryan.” Goudreau påstod sig ha 800 män redo att ta sig in i Venezuela och ”extrahera” Maduro och hans anhängare. Den venezolanska ”politiska strategen” J.J. Rendón, anslöt sig till Guaidó i den hemliga kommitténs ledning.

Enligt Rendón hade Guaidó sagt att ”alla alternativ finns på bordet, och under bordet”. Planen hade fastställts i oktober i ett avtal om finansiering och andra villkor. Rendón kallar det ett luftslott, som aldrig klart angav vad Goudreau kunde göra. Men avtalet tvekade inte om målet: ”En operation för att fånga / kvarhålla / ta bort Nicolás Maduro. . . få bort den nuvarande regeringen och installera den av USA erkända venezolanska presidenten Juan Guaidó. ”

Men strax efter undertecknandet började Goudreau bete sig konstigt, sa Rendón. Han kunde inte visa bevis på det ekonomiska stöd för operationen som han hävdade fanns. Så Rendón krävde omedelbar en utbetalning på 1,5 miljoner dollar. Det fanns inte heller några bevis för att 800 män skulle vara beredda ställa upp. Förhållandet mellan Rendon och Goudreau blev snabbt spänt.

”Washington är fullt medvetna om ditt deltagande i projektet och jag vill inte att de ska förlora tilltron” varnade Goudreau Rendón den10 oktober. Det ledde till storgräl i Rendóns Miami-bostad i början av november. Han och andra kritiska deltagare ansåg operationen död.
Söndag morgon sa de venezolanska deltagarna att planen för en ”invasion” för att döda Maduro hade motarbetats.

Ett halvår senare dök Goudreau upp i en video med en före detta venezolansk officer i stridsutstyrsel. De anförde att en operation nu inletts för att ”befria” Venezuela, och Goudreau sa att deltagarna hade landstigit. Men då hade uppdraget – tydligen infiltrerat av Maduros folk – redan drabbats av ett förödande slag, med åtta män dödade och två tillfångatagna. På måndagen arresterades 11 andra, två av dem Goudreaus kolleger, före detta Gröna Baskrar.

Denna rapport, som vi grundar på intervjuer med över 20 personer som är insatta i planen, kan inte ge någon helt klar information om oppositionens diskussioner och vad deltagarna i hemlighet kallade ”Plan C”: en väpnad invasion för att hitta och fånga in Maduro.

President Trump och andra USA- funktionärer har förnekat kunskap om den misslyckade operationen. Statssekreterare Mike Pompeo sade på onsdagen att ”det inte finns någon direkt inblandning från USAs regering.”
Goudreau säger att han utan framgång sökt stöd från USA, genom en medhjälpare till vicepresidenten Mike Pence. Han vägrade att namnge vem. En taleskvinna för Pence sade på onsdagen att det var ”nollkontakt” mellan vicepresidentens kontor och Goudreau.
”Det fanns ingen samordning, inget att göra med detta” sa Katie Miller, vicepresidentens pressekreterare.
Rendón sade att hans kommitté höll detaljer om sitt arbete inom en liten grupp och delade dem aldrig med US- tjänstemän, eftersom planen bara ”studerades.”

Goudreau insisterar på att någon form av operation redan är på gång och att Venezuelas ledande opposition förrått honom genom att bryta deras avtal. Han sa att han valde att gå vidare med det han säger att han var anställd för. Han sa att det inte gällde mer pengar, han gjorde ”det som måste göras.”
USA förnekar engagemang i det påstådda invasionförsöket i Venezuela eftersom upplägget verkar oklart.
”Detta är inte en krigsinsats; detta är en polisåtgärd, ”sa Goudreau. ”Världen erkänner en kille [Guaidó] som president, så de anlitade mig för att gripa den andra som har tillskansat sig makten, Nicolás Maduro.”

Goudreau, en Kanadafödd USA- medborgare, ingick i anti-Maduro-världen först i februari 2019, då han arbetade med säkerhet under en venezolansk biståndskonsert vid colombianska gränsen, organiserad av den brittiska miljardären Richard Branson.
Goudreau tjänade som infanterist 15 år i armén och senare som medicinsk sergeant i specialstyrkan. Han åkte till Irak och Afghanistan två gånger vardera mellan 2006 och 2014..
”Han hade en intensitet i sig som var lite annorlunda,” sade Joe Kent, en pensionerad Grön Basker som deltog i en ledarkurs med honom 2007. ”Det verkade som om han tränade för något.”

Under 2012 inledde försvarsdepartementet en brottsutredning av Goudreau för påstådd stöld och bedrägeri i samband med 62 000 dollar i bostadsbidrag för sin fru, enligt domstolsprotokoll. Goudreau sa att saken löstes utan några anklagelser.
Han grundade Silvercorp USA 2018. Företaget erbjuder en mängd tjänster, innefattande att bistå offer för kidnappning och utpressning. Enligt en biografi på företagets webbplats planerade och ledde Goudreau ”internationella säkerhetsteam för USA:s president och försvarsministern.”


Jordan Goudreau, verkställande direktör för Silvercorp USA, har bland annat föreläst på en konferens om skolsäkerhet i Orlando 2018.
Senast i somras (2020) letade Venezuelas vacklande opposition efter alternativ. Guaidó hade försökt leda ett militärt uppror mot Maduro den 30 april 2019, men den omsorgsfullt konstruerade planen kollapsade fullständigt när de sammansvurna som stod nära presidenten antingen backade ur eller hade varit dubbelagenter hela tiden. Det lämnade Guaidó, den talman i nationalförsamlingen, som USA och över 50 nationer, erkänner som Venezuelas rättmätiga ledare, som kämpar för att sätta fart på sin oppositionsrörelse.

Ett föga känt inslag i kampen var skapandet av en ny ”strategisk kommitté” i augusti 2019. Dess fulla medlemskap förblir hemligt, men det offentliga ansiktet är Juan José Rendón.
Denna 56-åriga internationella politiska strateg passade perfekt för uppgiften. Venezuelas socialistiska makthavare hade jagat ut honom från Venezuela 2013 och skulle ha hotat med tortyr om han skulle återvända, han var ingen vän av Maduro. Från sin bas bland venezolanska flyktingar i Miami blev han sedan en internationellt populär politisk konsult.
Venezuelas president Maduro säger nu att två US-amerikaner tagits till fånga i ett misslyckat invasionförsök.

Rendons kommittéuppdrag var att utarbeta scenarier för regimskifte. Medlemmar undersökte alternativ för att bygga upp internationellt tryck mot regeringen. Men de studerade också möjligheten att kidnappa Maduro och hans närstående.

De skulle diskutera lagligheten i en sådan handling med över ett dussin advokater om, sade Rendón. De funderade på begrepp som ”allmänhetens fiende” – som en gång användes för att åtala pirater och för att beteckna vissa nazistiska företeelser efter andra världskriget. De sammanställde också en dokumentation om det misslyckade försöket att befria Kuba från regeringen Fidel Castro.

När Goudreau anlände till Rendóns vardagsrum den 7 september 2019, hade kommittén redan träffat en handfull möjliga deltagare. Men de ville ha så mycket som 500 miljoner dollar för jobbet.
Goudreau, lade istället fram en självfinansierad plan och en mer blygsam summa – 212,9 miljoner dollar – efter att uppdraget genomförts. Pengarna skulle komma från framtida export av venezolansk olja under en Guaidó-regering.

De hade ett ess i rockärmen för att hindra venezolanska skattebetalare från att få ett enda öre. Oppositionen hade identifierat privata lager i Venezuela ”fyllda med varor för Maduros inre krets”. Fotografier som delats mellan Rendón och Goudreau och tillhandahålls The Post visar balar med omsorgsfullt inslagna US-dollar staplade på ett trägolv. Goudreau skulle ha haft rätt till 14 procent av de återvunna medlen.

USA påstår att Venezuelas Maduro tjänar på knarkterrorism, och erbjuder 15 miljoner dollar i belöning till den som tillfångatar honom.
Planen omfattade mycket mer än det viktigaste målet, att gripa Maduro och hans män. Silvercorp skulle vara rådgivare åt venezolanska soldater i exil som skulle genomföra operationen. Goudreau använde 45 dagar åt att förbereda styrkorna, anskaffa utrustning och vara beredd för insatsen. Grupper skulle ta sig in i Venezuela i hemlighet och bilda celler som skulle tränga djupare in i landet för att säkra viktiga oljeanläggningar och strategiska byggnader. De skulle angripa regeringens säkerhetsstyrkor, och Maduroanhängare.
Ett avtal hade undertecknats i Washington den 16 oktober. Goudreau spelade i hemlighet in ett kort videosamtal den dagen med Guaidó, som han tillhandahöll The Post.
”Vi gör det rätta för vårt land”, hörs Guaidó att säga och senare: ”Jag håller på att underteckna.”

Guaidó vägradeatt intervju för den här artikeln. I ett uttalande förnekade han att det skulle finnas ett avtal med Goudreau och sa att hans ”interimsregering” inte har någon koppling till den uppenbarligen pågående operationen mot Maduro.

Under en tid trodde Rendón och andra att Goudreau skulle kunna leverera. Men de blev oroliga när han började begära betalning från de 1,5 miljonerna som fanns att tillgå. Han beskriver det som en gest, för att hjälpa honom att skrapa ihop 500 miljoner dollar ur privata fonder.

Goudreau svarar med att avtalet – som Goudreau låtit The Post ta del av, med en fullständigare version som Rendon givit – från början knöt oppositionen till hans tjänster och arvode. Ett juridiskt dokument som Goudreau tagit fram har Guaidos underskrift, förutom Rendons och oppositionens.

Källa The Americas
From a Miami conto to the Venezuelan coast, how a plan to “capture” Maduro went rogue. By Anthony Faiola, Karen DeYoung and Ana Vanessa Herrero
May 7, 2020 at 1:34 a.m. GMT+2

Fortsättning, se WP svenska Del 2.