USAs plan för regimskifte i Venezuela, del 2

Från en lägenhet i Miami till Venezuelas kust,
hur en plan för att ”fånga in” Maduro, gick i stöpet. Del 2.
Anthony Faiola, Karen DeYoung och Ana Vanessa Herrero.
Översättning Eva Björklund 2020-05-09

“Se bara, J.J. Rendón pressade på för att få ut 50 miljoner dollar för operationen, för att vända landet”, sa Goudreau. ”Ingen här är pojkscout”. De trodde att de skulle ta makten.

En hemlig handlingsplan för att vända äldre Venezuelanska tjänstemän mot Maduro.
Rendón insisterade emellertid på att det dokument som Goudreau visade upp, aldrig undertecknats av Guaidó och försåg The Post med tidigare och senare avtal som inte bär Guaidos namn. Rendón sa att Guaidó bara kände till ”planens” grova drag men blev misstänksam mot Goudreau utifrån kommitténs rapporter.

”Vi hade alla röda flaggor, och det passade inte presidenten, sade han.
Vissa fruktade att Maduro skulle använda Goudreaus operation för att göra något som han hittills motsatt sig: arrestera Guaidó. På onsdagen hade han krävt att Guaidos påstådda inblandning skulle utredas.
Dagarna före invasionen i Venezuela överlämande Goudreaus advokater ett brev till Rendón med krav på 1,45 miljoner dollar. Oppositionsfunktionärer började frukta att Goudreau skulle offentliggöra deras samtal från förra året.

När Rendón på söndagen 3 maj vaknade till nyheten om operationen, var han skakad, sa han.
”Jag undrade, är de här killarna galna? De utsatte oss för utpressning [för pengarna]. Jag tänkte, wow, ska ni verkligen sjunka så djupt? ”

Efter att ha stått för säkerheten under gränskonserten 2019 kom Goudreau i kontakt med Clíver Alcalá. Denne före detta venezuelanska generalmajor hade stått socialistledaren Hugo Chávez nära, men hoppat av under hans efterträdare, Maduro. Alcalá bodde i Colombia och organiserade före detta venezuelanska soldater i en plan för att ta bort Maduro.

Mötet ägde rum på ett hotell i Bogotá. Där säger flera personer som känner till vad som skedde, fick Goudreau lära känna detaljerna i Alcalás plan. Vid ett tillfälle, säger de som känner till händelseutvecklingen, var planen att först lägga beslag på Venezuelas oljehuvudstad Maracaibo och sedan gå österut mot Caracas.
Några äldre oppositionella tjänstemän hade avfärdat planen som en ”fantasi.” När Goudreau engagerade sig övergick planen till en operation för att extrahera Maduro, hans hustru och andra regeringstjänstemän, inklusive Maduros nära allierade Diosdado Cabello.

Oljerika Venezuela börjar få slut på gas och Maduro har allt färre alternativ.
Handlingsplanen verkade redan vara oduglig.
Nu i mars åtalade USA Maduro och andra nuvarande och tidigare venezuelanska aktörer med anklagelser om knarkterrorism. Bland de åtalade finns Alcalá, som fördes till USA.
Då offentliggjorde Maduros regering anklagelser som de lobbat för i månader – att en komplott mot honom planerades på colombiansk mark.
Maduro har hävdat att hans folk kände till varje detalj i söndagens invasion och låg i väntan,

”Vi visste allt” sa han.
”Vad de åt, vad de inte åt. Vad de drack. Vem som finansierade dem.

Landstigning

Venezuelas regering säger att den stoppade ”invasionen” utgick från Colombia
Jordan Goudreau som förra året kom i kontakt med Trumps tidigare livvakt Keith Schiller, är nu säkerhetskonsult. De två deltog våren 2019 i ett möte i Florida med affärsmän där Goudreau träffade inflytelserika personer i Venezuelas opposition, enligt en person nära Schiller. Det mötet var inte knutet till oppositionens strategiska kommitté. Schiller kom framtill att det inte fanns några verkliga affärsmöjligheter och avbröt därefter kontakten med både oppositionen och Goudreau.
USA- tjänstemän kände till de hundratals venezolanska soldater som hade hoppat av och levde otryggt i Colombia. US- och colombianska tjänstemän var oroade över att om de blev för utarmade kunde de dras in i olaglig aktivitet. Diskussioner hölls om hur och om de skulle försörja dessa män, eller organisera dem för att bistå den venezolanska flyktinggemenskapen.
Men de ansåg att de kunde organiseras i en ”helt galen” stridande styrka, sa en tjänsteman.
”Colombianerna var emot det och vi var emot det”, sa en US- tjänsteman som talade med krav på anonymitet för att diskutera känsliga frågor. ”Ingen borde hålla på med den här typen av militär organisering.”

Maduro sade på onsdagen att ytterligare fyra ”terrorister” hade arresterats. Han visade en video av förhöret med en man identifierad som Luke Denman, en av två tidigare Gröna Baskrar som hade tjänat med Goudreau och nu fångades.
En Youtubefilm på president Nicolás Maduros konto visar upp Luke Denman med sitt kontrakt enligt avtalet.
Denman, som verkade avspänd, lugn och oskadd, talade som svar på frågor från en osynlig förhörare. Han bekräftade att uppdragets mål hade varit att fånga Maduro och att han hade förväntat sig 50 000 till 100 000 dollar för att utbilda sig i Colombia.
Han sa att utbildning och organisering av operationen hade ägt rum nära den colombianska staden Riohacha, nära den venezuelanska gränsen. Endast två US-amerikaner var i träningslägret, sa han, inklusive han själv.

Vapen och uniformer, sa han, hade tillhandahållits av ”Jordan, genom Silvercorp.”
Invasionsgruppen hämtades på flygplatsen och kördes av en kvinna vid namn ”Alex.” Denman beskrev en ”man i rullstol” som dök upp i ett av två säkra hus i Riohacha, och som ”tycktes ha ett visst inflytande.” Han ”anlände i en trevlig SUV, hade fin skjorta, med guldsmycken.”
”Jag hjälpte Venezolaner att ta tillbaka kontrollen över sitt land,” sade Denman.

Faiola rapporterade från Miami, DeYoung från Washington och Herrero från Caracas. Dalton Bennett, Shawn Boburg och Alex Horton i Washington bidrog till denna rapport.

Maduro-intervju:
Venezuelas president säger att han fortfarande har kontroll, redo för direkta samtal med USA
Guaidó-intervju: Oppositionsledaren lovade att rädda Venezuela. Nu slocknar elden han tänt och hans uppbackare i USA överväger alternativen.
Coronavirus-låsningar över hela Latinamerika skickar venezolanska migranter tillbaka till sitt trasiga hemland

Dagens täckning från postkorrespondenter runt om i världen
Anthony Faiola är The Washington Posts chef för Sydamerika / Karibien. Sedan han kom till tidningen 1994 har han tjänat som byråchef i Berlin, London, Tokyo, Buenos Aires och New York. Han har också täckt global ekonomi från Washington.
Karen DeYoung är redaktör och nationell säkerhetskorrespondent för The Post. Under över tre decennier vid tidningen har hon arbetat som byråchef i Latinamerika och i London och som korrespondent som täcker Vita huset, U.S. utrikespolitik och underrättelsetjänst.