Orosmolnen tätnar över Latinamerika

Efter att ha levt under USAs stövel i sekler hade Latinamerika, med Kuba och Venezuela i täten, på 20-hundratalet lyckats skapa tio fantastiska år med positiv ekonomisk och social utveckling, utanför USAs kontroll, liksom Bolivia, Nicaragua och de karibiska örikena, och Brasilien, men USA gjorde vad de kunde för att vrida Latinamerika tillbaka till bakgårdsstatus och återta kontrollen. Och i Colombia har Nato, fått sin första ”globala partner.

Statskuppspolitiken mot Latinamerika, som Obama återupptog med kupper mot Honduras och Paraguay, blev den regeln som Trump trappade upp. Utsvältningblockaden mot Kuba blev starkare och mer omfattande än någonsin, och infördes mot Venezuela som samtidigt utsattes för våldsamt gatuvåld för att störta Maduro, som USA fortfarande gör allt för att störta, utom direkt invasion. Det blev nu också Trumps politik, ännu aktivare.

Han kan inte uteslutas från ansvar för det Hollywoodinspirerade invasionsförsök som ett gäng paramilitärer och högerstollar nyligen försökte genomföra. Deras plan var att tillfångata Maduro och överta makten i landet. De hade knappt satt en fot på stranden innan Venezuelas kustvärn hade överrumplat dem och tagit ner mer dem på marken. Oppositionsledaren Guaido, som Sveriges utrikesdepartement erkänt som Venezuelas president, var delaktig, men stannade tryggt kvar i USA, och behåller Sveriges och andra EU-länders stöd.

Och nu går det bakåt i land efter land.

Venezuela och Nicaragua håller fortfarande stånd, men i Bolivia lyckades USA med inhemska extremhögern, öppna nazister, att tillsätta en regering efter eget tycke.
USA har 800 militärbaser runt om i världen och 76 av dem i Latinamerika, de flesta i Centralamerika och Karibien. USA har i sin historia varit våldfört sig på de flesta länder i Latinamerika – med invasioner, statskupper och undergrävande verksamhet. Militärt är det ingen som kan stå upp mot USA.

  • Intressena är väldigt starka och USA är inte rädd för någon, inte hotat av någon och bry sig inte om världsopinionen. Det är svårt att vara optimistisk, men vi kan fortfarande hoppas.
  • Än så länge verkar Venezuelas och Nicaraguas folk och regeringar kunna stå emot USA:s försök att skapa kaos. Även Mexiko inger visst hopp, efter att Lopez Obrador vann valet 2018 i detta våldsamma land, detta mordiska land, och inledde på ett väldigt intressant sätt sitt presidentskap. Armén har upplösts och förts ihop med polisen, inte som en militär styrka, utan som ett civilt skydd för lugnet i samhället och medborgarnas trygghet. Det är en fantastisk inledning för en progressiv president! Vi får väl se hur länge han lever.

Medan Kuba håller stånd och utvecklas fantastiskt.

Trots en stenhård utsvältningsblockad har landet världens mest framgångsrika bekämpning av Coronapandemin.

Dels genom en offentlig, välorganiserad alltomfattande och kunnig sjukvård. Dels genom en samhällsanda där regler för att undvika smittspridning tillämpas rigoröst, med stort folkligt engagemang. Kuba har enligt senaste rapporter bara 212 covid-smittade, varav 6 dödsfall.

Kubaläkare i Italien

Kuba bistår också länder både i Europa, och Latinamerika med erfarna läkarbrigader som räddar liv och har dessutom tagit fram ett läkemedel mot Covid-19 som efterfrågas av många länder, fast de riskerar höga ”böter” till USA för handel med Kuba. Detta till trots har Kuba bättre än något annat land har kunnat hålla pandemin stången.

Den feministiska organisationen i USA, Code Pink, har startat en kampanj för Nobels fredspris till Kubas Internationella Läkarbrigad.

Eva Björklund 2020-07-04