24/11: Se filmerna om kampen mot militärbaserna Greenham Common och Menwith Hill

Med två dokumentärfilmer tar vi på måndag 24 november upp den viktiga kampen mot militärbaserna, kärnvapnen och satellitkriget i nästa del i vår seminarieserie om kvinnornas kamp för fred. Vid Greenham Common i Storbritannien demonstrerade kvinnorna i 19 år, vid Menwith Hill pågår de internationella protesterna fortfarande.

I anslutning till filmerna kommer bland andra Gunnel Bemerfeldt (SKV) och Agneta Norberg (KFF, SFR) berätta om när de har deltagit i Womenwith Hill-kvinnornas demonstrationer. Exempelvis har Agneta Norberg arresterats vid lägret vid två tillfällen och ställts inför rätta i Harrogate.

 

På biograf Zita på Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

24 november, kl. 18.00-20.45

Fri entré!

Obs: filmerna har engelskt tal utan textning.

 

Bakgrund:

Den 5 september 1981 anlände en grupp kvinnor som kallade sig ”Women for Life on Earth” till USA-basen Greenham Common, inte långt från London. De ville protestera mot att USA skulle placera 96 kärnvapenladdade kryssningsrobotar där och när kravet på ett samtal ignorerades beslöt de sig för att stanna. De satte upp ett fredsläger alldeles utanför basens stängsel och detta drog till sig tusentals kvinnor från hela världen. Svenska kvinnor deltog under långa perioder och nyårsafton 1982 omringades basen av 30.000 kvinnor. De kärnvapenkonvojer som lämnade basen blockerades effektivt genom att kvinnorna helt enkelt lade sig framför fordonen. Flera av dem arresterades och ställdes inför rätta.

 

Menwith Hill, USA:s största avlyssningsbas, ligger en bit från Leeds, i Storbritannien. Dåvarande CIA-chefen menade att ”Det är en utmärkt plats att avlyssna Sovjetunionen”. Menwith Hills avancerade elektroniska system används även för att leda USA:s militär vid krigen i mellanöstern.

1993 startade några kvinnor ett fredsläger på initiativ av bland andra Helen John som varit aktiv vid Greenham Common. Lägret förstördes av bulldozers efter några år men ännu i dag pågår demonstrationer vid stängslet dagtid. Antikärnvapennätverket CND och det globala nätverket mot vapen i rymden är några av de som deltar i protesterna vid stängslet.

 

Vår serie avslutas 4 december med ett framåtblickande seminarium på ABF-huset, Stockholm med olika perspektiv på det vi lärt oss om hur vi kan arbeta mot militarism och upprustning framöver. Mer detaljer om deltagande talare kommer snart. Följ oss på Facebook och Twitter för att få uppdateringar och tips om andra intressanta händelser och nyheter.

Klicka här för att läsa mer om höstens seminarieserie.

Arrangörer: Kvinnor för fred, Sveriges Fredsråd, Biograf Zita, ABF Stockholm.