Demonstration mot ACE 27 april

Agneta Norberg talar på en demonstration mot Arctic Challenge Exercise (ACE)

Agneta Norberg talar på en demonstration mot Arctic Challenge Exercise (ACE)Den 27 april samlades vi på Södermalmstorg i Stockholm och sade nej till Arctic Challenge Exercise 15!

Nätverket Stoppa ACE skrev så här på sin Facebook-sida inför demonstrationen:

Arctic Challenge Exercise förkortat ACE var i början av året enligt Försvarsmakten världens största övning under 2015. Upprustningen går snabbt och det har redan tillkommit två stycken större övingar i världen 2015.

I ACE 15 deltar förutom värdländerna Sverige, Norge och Finland även bland andra USA och Storbritannien. Sammanlagt kommer 100 flygplan samtidigt vara i luften för att öva luftstrid. Övningsområdet sträcker sig över en tredjedel av Sveriges yta. Övningen äger rum 25/5-4/6. Om inte en stark folklig opinion sagt ifrån innan dess vill säga …

STOPPA ACE!

För att den bidrar till det försämrade säkerhetsläget runt Östersjön.

För att den är del av en allt aggressivare kamp om resurserna i Arktis.

För att den kränker samernas rättigheter som urfolk.

Under demonstrationen talade bland andra Agneta Norberg från Kvinnor för fred och vice ordförande i Sveriges Fredsråd, Knut Lindelöf som är bloggare och författare, Pelle Sunvisson, fredaktivist, författare och lärare och Eva Jonsson från Aktionsgruppen Nej till NATO.

Nästa demonstration mot ACE kommer att ske samtidigt som militärövningen inleds, den 25 maj , i Stockholm på samma plats, Södermalmstorg kl 18.00. Men alla är välkomna att anordna demonstrationer på sin ort.

Läs mer och skriver under uppropet på: www.stoppaace.se