Fred i Ukraina diskuterades i Wien

Tetiana Montian
Tetiana Montian

Medan Munich Security Conference (en institution med nära koppling till Nato) pågick i Wien den 16-17 juni på temat Ukraina, arrangerades ett alternativt seminarium 16 juni av bland annat Österrikiska kommittén för fred i Ukraina.

Tetiana Montian
Tetiana Montian

Temat var “Sökandet efter nyckeln till fred i Ukraina” och inbjudna till panelen var Tetiana Montian, välkänd advokat och debattör från Kiev, Oleksandr Smyekalin, fackföreningsledare från Donetsk och Alexej Klutschewsky, rysk samhällsvetare som bor i Wien.

Demokrati, självbestämmande och social rättvisa var några av diskussionspunkterna för kvällen.

Det är ett av de första tillfällena där en demokratisk oppositionsföreträdare och vänsteraktivist från Donbass träffas i en västeuropeisk huvudstad, skriver Anti-imperialist Camp i sitt nyhetsbrev.

De menar att EU och USA fortsätter att förneka den interna huvudorsaken till konflikten, vilket är det hårda förtrycket av det folkliga motståndet till den ultranationalistiska regeringen. Hårdför ukrainsk nationalism är inte representativt för majoriteten av befolkningen, och i östra och södra delarna av landet handlar det bara om en liten minoritet. Därför måste de använda sig av högermilis för att behålla makten (som Odessamasakern).

Väst upprepar också anklagelserna om ryska aggressioner och misslyckande att leva upp till Minskavtalet, medan de utelämnar att det är Kiev som misslyckas att ge Donbas det självstyre som formuleras i avtalet, och är den politiska nyckel som kan lösa konflikten, skriver Anti-imperialist Camp.

För att Kiev ska leva upp till Minskavtalet behöver de pressa tillbaka den extremistiska nationalismen i Ukraina, vilket dock är fundamentet till deras egen makt. Att återupprätta demokratin skulle innebära förlorad makt även i Odessa och Charkov.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.