You are here: Home - HEADLINE - Aktivister går in på militär flygplats i protest mot flygövningen Arctic Challenge Exercise

Aktivister går in på militär flygplats i protest mot flygövningen Arctic Challenge Exercise

Posted by on June 2nd, 2015 with Comments Off on Aktivister går in på militär flygplats i protest mot flygövningen Arctic Challenge Exercise

 

Pressmeddelande den 2 juni 2015, Luleå

I ett område över Sverige, Norge och Finland pågår en militär flygövning, Arctic Challenge Exercise, med nio deltagande länder varav flertalet tillhör NATO. Idag går det antimilitaristiska nätverket Ofog, Kvinnor för Fred och Folkkampanjen mot Kärnkraft –Kärnvapen (FmKK) in på den militära flygplatsen F21 i Luleå för att simulera vad följden av krig är. Genom att göra en ickevåldslig die-in på landningsbanan visar vi på krigets offer.

– Det är vansinne att militära övningar får äga rum här i Norrbotten. Vi vill inte ha kriget här på vår bakgård, och ingen annanstans heller för den delen, säger Gun-Britt Mäkitalo, 68, en av aktivisterna som deltar i aktionen. Krig och krigsövningar får katastrofala följder för människor, djur och miljö.

Ekonomiska resurser skulle kunna omfördelas. I stället för att lägga enorma summor pengar på destruktiva militärövningar skulle pengar kunna läggas på verksamhet som på riktigt verkar för en fredlig värld som vi alla vill leva i oavsett var på jorden vi bor.

Krigsövningen som pågår är en av världens största flygövningar i år. Sverige Finland och Schweiz övar tillsammans med NATO-länderna Norge, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och USA. Under övningen passar Sverige på att öva värdland i enlighet med det nya värdlandsavtalet som skrevs på år 2014. Värdlandsavtalet innebär att NATO skulle kunna förvara kärnvapen i Sverige samt anfalla tredje part från svenskt territorium.

När Arktis isar smälter hårdnar kampen om makt över resurserna som friläggs. Det är därför ingen slump att flygövningen äger rum nära Arktis.

– I en tid som denna måste vi nedrusta i stället för att upprusta, säger Caroline Andersson, 28, en av aktivisterna som deltar i aktionen.

Kvinnor för Fred

Nätverket Ofog

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

 

Comments are closed.

Warning: Use of undefined constant rightbar - assumed 'rightbar' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/a/4/e/frednu.se/httpd.www/wp-content/themes/method/sidebar.php on line 2