Demonstranter på Jeju-ön kan krävas på ersättning för att ha försenat militärbas

Protester mot militärbasen på Jeju. Foto: Bruce Gagnon

Den amerikanska flottan planerar att kräva skadestånd från den sydkoreanska byn Gangjeon på ön Jeju, för att de har stört flottans verksamhet med sina protester mot byggandet av en militärbas, enligt uppgifter till Bruce Gagnon på besök i byn i slutet av augusti. Summan skulle vara 20 miljoner dollar.

Några av aktivisterna tror att bolaget Samsung har utövat påtryckningar på Sydkoreas försvarsdepartement eftersom bolaget är huvudleverantör för bygget av militärbasen.

Detta styrks också i en artikel i nättidningen The Korea Observer från 31 juli där de uppger att försvarsmyndigheten har dömts att betala motsvarande drygt 20 miljoner dollar till Samsung C&T Corp för förseningarna i byggprojektet för militärbasen. Tidningen uppger också att en representant för försvarsmyndigheten uppger att de planerar att utkräva sin rätt till ersättning från demonstranterna.

Det är ett stort hot mot demokratin när invånarna i en by inte får protestera mot att deras miljö och gamla kulturarv ska förstöras, skriver Bruce Gagnon. Det är också ett brott mot mänskliga rättigheter eftersom det riktas mot hela byn; varje kvinna, man och barn.

Läs hela Bruce Gagnons blogginlägg här (det är på engelska).

Han uppmanar sina läsare att höra av sig med protester till Sydkoreas ambassad i USA, deras svenska ambassad finns här.