Fråga till Utrikespolitiska Institutet: Varför inbjuds USAs kallakrigare att tala?

1 oktober 2015

Till Utrikespolitiska Institutet

USAs kallakrigare inbjuds att tala i Utrikespolitiska Institutet

Den 30 september var en beryktad, kallakrigare, Matthew Kroenig, från USA, inbjuden att, utan några större kvalitativa motsägelser, tala om ryssens farlighet, framför allt president Vladimir Putins oerhörda farlighet och krigiska avsikter. Ja, president Putin anklagdes för att ha planer på att använda kärnvapen mot väst. Matthew Kroenig, har en karriär bakom sig, som säkerhetspolitisk rådgivare till Mitt Romney, republikansk presidentkandidat, vid dennes kampanj, och låg med största säkerhet bakom Mitt Romneys argumenterande för att USA skulle bomba Iran.

Matthew Kroenig, är en relativt ung man, professor vid Department of Government och School of Foreign Service at Georgetown University, Senior Fellow in The Brent Showcroft Center on International Security at the Atlantic Council. Han är expert på USAs nationella säkerhet, politik och strategi och internationella relationer.

Denna kallakrigare var alltså inbjuden till Utrikepolitiska Institutet för att under en dryg halvtimme lägga ut texten om ryssens fr.a. Putins farlighet.

Matthew Kroenig har skrivit böckerna: A time to attack: The looming Iranian Nuclear Threat (2014), Expecting the bomb: Technology Transfer and the Spread of Nuclear Weapons, (2012). Han skriver artiklar i Foreign Affairs, The Wall Street Journal och Washington Post bl.a.

Vem var Brent Showcroft, som skapade Center for International Security? Ja, han är väl en ännu mer beryktad kallakrigare, än denne Kroenig. Han var tidgare general vid USAs flygvapen. Han stod mycket nära Kissinger och Zbigniew Brziezinski. Han har en karriär som säkerhetspolitisk rådgivare till president George Bush d.ä. presidenterna Gerald Ford, Nixon, Bush d.y. och nuvarande president Obama. Showcroft hjälpte Obama att utse sina säkerhetspolitiska rådgivare. t.ex. Victoria Nuland, som nu är vice utrikesminister i Obamas regering och har ivrigast i kallakrigsstil influerat Obama-regimen att vara hård och oförsonlig mot Ryssland angående Ukraina.

Jag undrar varför Utrikepolitiska Institutet bjuder in personer med en sådan kallakrigsagenda som denne Kroenig uppenbarligen hade?

Agneta Norberg, vice ordförande Sverige Fredsråd.