Aktion för Assange, Manning och Snowden, Soltorget 13 juli

 

I lördags var vi ett gäng igen på Soltorget vid Sergels Torg i Stockholm, med Aliros stora banderoller som ingen kan undgå att se. Och så delade vi ut flygbladen, på två timmar fick vi ut nästan 200, inte dåligt, ungefär som förra gången, och dubbelt så många såg banderollerna. Vi skickade också en hälsning till Lärarfacket i Chile som strejkar.

 

WikiLeaks 10 viktigaste avslöjanden
som vi – & världen – fått kännedom om tack vare Assange, Manning och Snowden.

Dessa tre – vår tids hjältar – har fått sina liv förstörda* för att de genom WikiLeaks informerat världen om USAs oerhörda krigsbrott, och i grunden avslöjat lögnerna i den officiella och massmediala versionen av USAs krig i Irak, avlyssning och manipulation av historiska händelser efter flygangreppet på tvillingtornen i New York 2011.

Källa: Juventud Rebelde

  1. USA-arméns handbok för standardbehandling av fångarna på den ockuperade Guantanamobasen och deras grymma, omänskliga tillämpning som ledde till många självmord och psykiska sammanbrott.
  2. Luftangrepp på civila i Bagdad, när USAs Apachehelikoptrar i juli sköt vilt mot folk på gatan medan besättningen småpratade om annat. De dödade 12 civila varav ett par Reutersreportrar.
  3. Afghanska krigsdagboken, det mest omfattande avslöjandet av USAs säkerhetsklassade dokument om krigsbrott i Afghanistan, som till exempel 195 obeväpnade civila mördade av USA-koalitionen som utan grund trodde de var självmordsbombare. Den rapporten skickade Wikileaks till New York Times, brittiska The Guardian och tyska Der Spiegel, och gav bränsle till de massiva folkliga protesterna mot USAs Afghanistankrig.
  4. Rapporten om Irakkrigets offer, 400 000 avslöjande, skrämmande dokument om USAs krigsbrott i Irak. Bland annat USAs egen hemliga uppgift om antalet dödade i Irak, nästan 110 000, av vilka USA erkände att 60 % var civila. Rapporten avslöjade också hur US-soldater rutinmässigt misshandlade, torterade, våldtog och summariskt avrättade civila.
  5. Cablegate, telegramskandalen som avslöjade USAs ”diplomati”. Den 28 november 2010 skakade WikiLeaks om världen med 250 000 dokument från USAs utrikesdepartement som avslöjade USAs kriminella inblandning i olika konfliktområden i världen. Dessa dokument avslöjade också USAs lögnbaserade ”diplomati” i världen och föraktfulla syn på sina allierade i Spanien, Frankrike, Tyskland, och Storbritannien, och sin egen befolkning.
  6. Guatanamoarkivet. I april 2011 avslöjade WikiLeaks 800 hemliga Pentagon-dokument om den omänskliga behandlingen av fångarna, som i många fall inte hade något med terrorismen att göra. Det var 4 759 rapportsidor mellan 2002 och 2009 som också avslöjade hur fångarna – mellan 14 och 89 år gamla, brutits ner mentalt, och öppet att 83 av de 779 fångarna inte utgjorde något hot mot USA, och att omkring 20 procent av gångarna hade fängslats godtyckligt.
  7. Fångbehandling i Guantanamo och Abu Ghraib. I oktober 2012 publicerade WikiLeaks 5 rapporter från USAs Säkerhetstjänst, NSA, som visade vilket monster USA skapat efter flygangreppet på Tvillingtornen 11 september: en ljusskygg, laglös apparat där folk kunde försvinna spårlöst.
  8. Spionage på allierade i Europa, Wikileaks publicerade fem rapporter från NSA om hur USA avlyssnade franska presidenters samtal och mejl och affärskontrakt mellan franska storbolag. Och samtal mellan Frankrikes och Tysklands ledare.
  9. Spionage på vänner som Berlusconi, Netanyau, och Ban Ki Moon.
  10. Hilary Clintons mejlväxling, som bland annat avslöjade hur demokratiska partimedlemmar försåg radikala grupper i Syrien med vapen, och hennes valkampanj.

*Deras liv står på spel.

Chelsea Manning dömdes till långt fängelsestraff men benådades av Obama, för att kastas i fängelse igen när hon vägrat vittna mot Julian Assange inför den rättegång som förberedes i USA som kräver att han utlämnas från Storbritannien, där han fängslats efter att Ecuadors ambassad låtit polis med våld hämta honom därifrån.

Edward Snowden har fått en fristad i Moskva men kan inte lämna landet utan att riskera att kidnappas av USA-imperialismens långa arm.

Eva Björklund 2019-07-13