Leve FSLN, 40 år efter segern över Somoza och USAs Contras!

Solidaritetshuset, Stockholm, 19 juli 2019.

 

Tillsammans med FSLNs företrädare i Sverige firade vi den historiska segern för 40 år sedan, då Nicaraguas folk med Nationella Befrielsefronten FSLN besegrade de USA-beväpnade och tränade Contrassoldaterna. En omfattande solidaritetsrörelse i Latinamerika, Europa och USA jublade och organiserade sig till stöd för Nicaragua.

Segern var historisk och Nicaragua blev fritt från USA och kunde bygga upp ett solidariskt samhälle med utbildning, hälsovård, arbete och kultur för alla.

Men idag är Nicaragua, liksom Venezuela. måltavlor för USAs program för USAs regimskiftespolitik, med våldsamma gatugäng som mördar, bränner och förstör och USAs ekonomiska krigföring.

Och nu är det gatugängen som hyllas enhälligt i våra medier. Efter att ha deltagit i 40-årskalaset på Solidaritetshusets gräsmatta fick jag höra den oförbätterliga Latinamerikakorrespondenten Lars Palmgren framställa FSLNs ledare, landets folkvalda president Daniel Ortega som diktator, som en maffiaboss värre än den USA stödda tyrannen Somoza.

Så jag bifogar mitt tal, som gläds åt att Nicaragua verkar kunnat stoppa USAs terrorgäng och kunde fira 40-årsjubileet med ett jublande massmöte som vanligt den 19 juli.

Eva Björklund

 

Tal 19 juli 2019 i pdf