Isberget i blått och vitt som sänkte kuppmakarnas Titanic

Jorge Capelan, 26 augusti 2019

Efter att den ”mjuka kuppen” misslyckats skakas landet av en storm, nedtystad av de stora internationella medierna: Den folkliga ekonomins utbrott som politiskt subjekt en modell byggd på allianser och samförstånd.

I fredags tillkännagav de små och medelstora privatföretagen styrelse (Conimipyme*) att deras organisation ersätter det historiska kuppvänliga Mesoamerikanska** Storföretagarförbundet Cosep, som företrädare för Nicaraguas privata sektor vid Coseps sammanträde förra veckan i Honduras. Det skedde inom ramen för Toppmötet i Tuxtla***, där länderna i regionen diskuterade strategiska investeringar. Mötet beslöt bland annat att genomföra sitt Fjärde Toppmöte i Managua nästa år, 2020.

Det ligger i sakens natur att den organisation som samlar 98 procent av Nicaraguas företag och framställer 80 – 90 procent av livsmedlen och 75 procent av arbetskraften, också företräder denna sektor, och inte storkapitalet som trots att de gång på gång uppmanade till illa benämnda civilstrejker, utan att lyckas mobilisera folket, trots sina ständiga och högröstade förtal och lögner för att svärta bilden av Nicaragua i utlandet.

Nicaragua klär sig nu i fanans blå-vita färger inför september månad, fosterlandets månad, som firar Nicaraguas och Centralamerikas självständighetsförklaring, och segern över slavägaren William Walkers trupper i slaget om San Jacinto.

Kupprörelsen som inleddes förra året skändade de fosterländska symbolerna och skändade fanan genom att vända den upp och ner och måla över den med sina slagord, är idag ”som ett skepp, som Titanic, som stöter på ett isberg”, i fd utrikesministern, kuppropagandisten Francisco Aguirre Sacas ord. De stötte på ett verklighetens och ett organiserat folks isberg, ett organiserat folk, berett att försvara sina landvinningar och sin värdighet.
Översatt Eva Björklund 2019-08-27

* PYME, Små- och Medelstora företag
** Centralamerika och Mexiko
*** Tuxtla, Chiapas huvudstad, Mexiko.