Brådskande sammanfattning, Dagens Motinformation

Bolivia, De dödas klagan, Álvaro Garciía Linera
Under ett helt årtionde hade de gnisslat tänder för att inte spotta på ”indianerna” för att visa sitt förakt. Och nu, i skydd av bajonetterna tvekar de inte att häva ur sig allt sitt klasshat.

OAS Slutrapport om valet i Bolivia. 5 december lade OAS fram sin fördröjda slutrapport om valet i Bolivia den 20 oktober med slutsatsen att inget fusk förekommit och att den avsatta presidenten Eva Morales hade fått de flesta rösterna, samt att oppositionen redan under valet börjat sprida obekräftade uppgifter om valfusk för att sedan kunna störta honom.

Venezuelas president Nicolás Maduro fördömde FNs Högkommissionär för Mänskliga Rättigheter för hennes uppseendeväckande tystnad om diktaturens förföljelser och massakrer på ursprungsbefolkningen i Bolivia. 1

Mercosurs rådslag den 5 december slog fast att Eva Morales hade tvingats att avgå, vilket innebar att de demokratiska institutionerna slutat fungera, och konstaterade Jeanine Añez’ defactoregering.

I Argentina tvekade presidenten Mauricio Macri inte, utan med bara 5 dagar kvar på sitt mandat drog han igång lögnmaskineriet och uppmanade den nyvalda presidenten Alberto Fernández att erkänna defactoregeringen och dess självutnämnda president Jeanine Ánez, utan att ens få med sig sin egen regering.

I Colombia polisvåld mot fredliga demonstrationer. Storstrejk och fredliga demonstrationer i nästan alla landsdelar, bara för att bemötas av tungt beväpnad våldsam polis. Polisen stoppade bussar från Segovia fulla med bönder på väg till demonstration på Ruta del Sol.

I Chile olagligförklarade senaten demonstrationer och skärpte straffen för de som bygger barrikader och stoppar trafiken, som brott mot allmän lugn och ordning.
Två tusen politiska fångar och akut behov av försvar för de mänskliga rättigheterna. Karabinjärer placerade en molotovcocktail i en arbetares väska ”bara för att han hade mapuchenamn.”

I Chile, ny lag mot barrikader, under rubriken ”Attentat mot myndigheterna”. Ett nytt steg i dagordningen för förtryck. Skärpta straff för inbrott och stölder.

I Chile, Valparaiso, Leve kapuschongen som döljer ansiktet, Mod och kreativitet i protesterna.

I Argentina dömdes en polis till 16 års fängelse för att ha skjutit en demonstrant. Demonstrationer mot diskrimineringen av ursprungsfolken och mot nedskärningar i busstrafiken.

I Venezuela Internationellt kommunikationsmöte: Kampanjvecka ”Inte mer av Trump”.

I Kuba. Vårt Amerika mot Imperialismens och härskarklassernas anlopp, och i denna dramatiska tid i vår världsdel bekräftar Kuba principerna om självständighet och icke inblandning.

I Brasilien, återmöte med Lula var en av dessa underbara upplevelser som en aldrig glömmer, så stor är den styrka och glädje vi kände, det var ett återmöte med en själv, Brasiliens återmöte med sig själv.

 

 

 

Diario Urgente, Resumen Latinoamericano, 6 december 2019