Rysslands invasion i Ukraina innebär slutet för en epok av ensidigt USA-välde

Av Daniel Kovalik den 24 mars 2022 12:37

Ryssland hade dragit ett streck i sanden och, när det väl hade kränkts, trotsade de Washington för att försvara sina intressen. Många länder stöder Ryssland, det kan Washington inte stoppa.

Om du som jag har suttit fastklistrad vid nyheterna om Ryssland militäroperation i Ukraina och dess följde för världen.

Uppenbarligen kan vi inte nu veta vad allt vad detta betyder och vad de kan föra med sig, något vi kanske inte kommer att göra ännu på ett tag. Detta påminner faktiskt om Nixons fråga till Zhou Enlai 1972 om hans tankar om franska revolutionen. Zhou svarade helt enkelt, med sin långsiktiga syn på världen, ”för tidigt att säga.”

Men utvecklingen går fort och visar vart allt detta är på väg. För det första, som svar på USA:s extrema sanktioner mot Ryssland, som att utesluta ryska centralbanken från SWIFT-banksystemet, har Ryssland och Kina snabbt gått över till att överföra pengar på andra sätt och till handel med kinesiska yuan.

Och nu överväger också USA:s långvariga allierade Saudiarabien att göra detsamma.

Samtidigt vägrar både Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens ledare att ta emot samtal från president Joe Biden under Ukrainakrisen

Förenade Arabemiraten – som var en av de nationer som i tio år förde ett surrogatkrig mot Syrien och dess president, Bashar al-Assad, har nu tagit emot Assad i Dubai, och säger att Syrien är viktigt för arabiska säkerhet. Det måste vara irriterande för USA, som fortfarande ockuperar en tredjedel av Syrien och fortfarande betraktar Assad som persona non grata.

Sedan ser vi USA:s delegationer med hatten i hand vända sig till både Venezuela och Iran – långvariga mål för USA:s försök att störta ländernas regeringar – och vill ha olja från dem för att kompensera den minskade till olje- och naturgastillgång som orsakat av kriget i Ukraina och de sanktioner som infördes mot landet. Venezuelas president, Nicolás Maduro, som USA inte ens erkänner som Venezuelas valda ledare, måste ha varit glad över att USA kom krypande efter hjälp bara för att avvisas.

Och medan USA försöker hävda att världen står på deras sida för att isolera Ryssland, är sanningen faktiskt den motsatta. Alltså, om vi ser till de länder som antingen röstade mot, avstod eller helt enkelt inte röstade alls om FN:s generalförsamlings resolution som fördömer Rysslands handlande. Mot resolutionen röstade – Ryssland, Nordkorea, Eritrea, Vitryssland, (Syrien avstod) Kina, Indien, Iran, Irak, Algeriet, Angola, Armenien, Bangladesh, Bolivia, Burundi, Centralafrikanska republiken, Kongo, Kuba, El Salvador, Ekvatorialguinea, Kazakstan, Kirgizistan, Laos, Madagaskar, Mali, Mongoliet, Moçambique , Namibia, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Sydafrika, Sydsudan, Sri Lanka, Sudan, Tadzjikistan, Tanzania, Uganda och Vietnam, (avstod) Azerbajdzjan, Burkina Faso, Kamerun, Eswatini, Etiopien, Guinea, Guinea-Bissau, Marocko, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan och Venezuela – vi ser att fleratalet av världens befolkning och en stor del av dess landmassa inte ställer upp för USA i detta krig.

Inlägget ”Rysslands invasion av Ukraina betyder slutet för en epok av ensidigt USA-välde, dök först upp på CovertAction Magazine.

 

Övrsättning Eva Björklund 2022-03-25,