Det är inte antisemitism att kritisera Israel

Kära Palestinavänner!

Jag talar här för Sveriges Fredsråd. Jag är även sedan 20 år medlem i Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space. 

Jag vill inleda med att citera Eran Efrati, tidigare soldat i Israels armé och som hoppat av: – Det är inte anti-semitism att kritisera Israel. Det är mer antisemitiskt att tro att Zionism och Judaism är samma sak. De vill få oss att tro att för att stödja judar ska vi stödja förtrycket  och mördandet av palestinierna. Men vi vet att Netanyahu har kontakter med vit makt och med nazister i Europa

Israel brukar räknas till en av USAs stater- den 51- denna plats kan numera delas med Sverige. USA har 6 militärbaser i Israel. 

Sverige och Israel delar  tredjeplatsen i världen när det gäller avlyssning av sina medborgare, enligt Edward Snowden. 

Detta sagt med anledninga av att Israel sade sig  inte ha en aning om HAMAS anfall mot landet.

Israel har numera ett stort rymdprogram. Sverige samarbetar med Israel i NEAT-North European Aerospace Testrange i Norrbotten. På detta område har Israel tränat drönarna som de sänt in i Gaza. Mina vänner från Turkiet  brukar kalla Israel USA:s polisstation i Mellanöstern. För kontroll av Mellanöstern har USA utplacerat kärnvapenbomber -B-62 Mod 12, på Incirlikbasen utanför Adana i östra Turkiet. Även Israel har kärnvapen, uppskattningsvis 400 stridsspetsar. Israels  ubåtar, som Tyskland har levererat, patrullerar utanför Iran i Persiska viken.

Ett av skälen till varför Israel vill utplåna Gaza är att detta område, på land och i havsområdet  utanför, finns stora gas-och oljefyndigheter. Palestina har  av Israel förbjudits att utvinna dessa fyndigheter. Jag vill här citera professor Norman Finkelstein, jude och författare till flera böcker om Israel. Båda hans  föräldrar satt i nazisternas utrotningsläger- modern i Majdanek, pappan i Auschwitz  Han säjer:- Judarna satt i koncentrationsläger i 6 år. Folket i Gaza har suttit i  läger sedan 1948.  De ungdomar som gör uppror är födda i lägren. De har inte sett ngt annat. Israel gör mot Gaza det nazisterna gjorde mot dem alltså, folkmord.

Jag är alltså medlem i det gobala nätverket mot krig via satelliter och rymdstyrda vapen, annat. drönare. Jag har lärt mig att Israel har tillåtits att träna sina drönare i  North European Aerospace Testrange,NEAT, i Vidsel provområde, ett område lika stort som  Blekinge till ytan. Där samarbetar Sverige och Israel och USA  i olika rymdprogram. Där har Israel tränat och utvecklat sina drönare som de använt i krigen mot palestinierna på Västbanken och i Gaza till exempel Operation Cast Led för ett antal år sedan.

Vi bör lära oss hur västvärlden med USA i spetsen och idag även Sverige stöder Israels folkmordspolitik.Det handlar inte om antsemitism. Många judar genomförde till exmepel nyligen en massiv demonstration i NewYork mot zionisternas anfall mot Gaza  och krävde fred.  Vi bör alltså inte vara rädda för att protestera mot zionisterna med risk att kallas anti-semiter. Att protestera mot krig i  Ukraina har inte gett oss något speciellt  namn, eller att protestera mot USA;s krig mot Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien med flera  länder. Vi protesterar alltså mot sionisternas grymma utrotningspolitik mot plestinierna. Nu över 10.000 döda varav hälften barn

Leve ett fritt Palestina och ett fritt anti- sionistiskt Israel!

Agneta Norberg

Tal vid Palestinamanifestation, Stockholm 12 nov 2023