Palestina: Det handlar om nationell befrielse

Foto: Achim Rödner

”Gör slut på dem” (Finish them) är den populäraste dekalen på bilar i Israel. Och finansminister Bezalel Smotrich tycker att det är ”rättvist och moraliskt”, ”just and moral ”att 2 miljoner palestinier svälter ihjäl innan gisslan har återlämnats, men världen tillåter oss inte, tillägger han.

Tyvärr tillåter världen, Sverige och EU att detta folkmord bara fortsätter. Inte ens tydliga krav på varaktigt eldupphör har vår regering, riksdag eller EU tydligt krävt. EU:s utrikeschef Josep Borell var ”förskräckt” efter Israels senaste skolmassaker. Premiärminister Netanyahu mottogs med otroliga ovationer i USA:s kongress och USA ska sända vapen för ytterligare 20 miljarder dollar till Israel. När Internationella domstolen fastslår att Israel begår krigsbrott och brott mot mänskligheten, och att offensiver ska stoppas och bosättare utrymma ockuperad mark kallar Netanyahu det för ”antisemitism.” Palestinierna har rätt till självbestämmande och en egen stat. Men Knesset har i dagarna röstat nej till en självständig palestinsk stat.

Detta har i grunden och från början varit Israels politik. Folke Bernadotte, nära släkt med vår nuvarande kungafamilj, mördades 1948 av den sionistiska Sternligan, när han utsedd av FN:s generalförsamling lade fram en medlingsplan för det brittiska Palestinamandadet, som inte passade sionisterna. Bland de som fattade beslut om mordet fanns Yitshak Shamir, som senare blev Israels premiärminister. Att förinta palestinier, utöva etnisk rensning, och motverka en palestinsk stat är en konstant i sionismens och Israels historia. Det är inger nytt sedan 7 oktober, som media fortsätter att hävda. Israel är även den stat som begår flest utomrättsliga mord var som helst i världen. Israel/USA:s fruktansvärda brott ges i våra media begränsat utrymme. Däremot talar våra media ständigt om ökad antisemitism. De få gånger våra media överhuvudtaget nämnt de sedan oktober ständigt återkommande Palestinademonstrationerna, har det som regel handlat om antisemitism. Sverige stöder IHRA:s, International Holocaust Remembrance Alliance , definition av antisemitism, vilket öppnar för att behandla kritik av staten Israel som antisemitism.

 

Många av oss som går här vecka efter vecka, skulle vilja se att lördags-och söndagsdemonstrationerna slogs ihop till en riktigt stor demonstration. Per Hussein hyllar varje lördag vårt gemensamma motstånd. Jag instämmer gärna. Men det får inte bli slentrian. Hur vinner vi nya människor till demonstrationerna och till andra aktiviteter. Våra slagord bör övervägande vara på svenska och utformade för att förstås av de som står på trottoarerna. Till exempel hellre ”Vararktigt eldupphör NU” än ”Ceasefire now!” Och slagordet ”Only one solution: intifada revolution” är missvisande. Intifada är bra, men inte revolution. Det handlar inte om revolution: Det handlar för Palestina om nationell befrielse. Det handlar om antikolonial och antiimimperialistisk kamp. Det är inte klass mot klass. Vi bör bara ha palestinska flaggor och paroller för Palestina. Vi bör inte ha med partifanor med mera som inte hör hemma i den enhetsfront Palestinademonstrationerna bör utgöra. Det är även viktigt att vi gör andra aktioner. Olika grupper kan bidra. I Järfälla har vi som träffats här och på pendeltåget börjat dela ut flygblad i Jakobsberg, Spånga Barkarbystaden, Barkarby. Ni som bor i Järfälla, anmäl er gärna till mig. I Stockholm finns sedan länge en grupp. Vi har tagit Palestinagrupppernas flygblad som uppmanar till bojkott. Fler kanske kan ta liknande och andra initiativ. Även längs demontrationsvägen kunde flygblad delas ut. Uppvakta riksdag och regering, skriv insändare i lokaltidningar med mera.

Vi måste även uppmärksamma ökande lagstiftning riktad mot vår yttrandefrihet. Runt om i världen ökar angreppen mot Palestinarörelsen! Vi måste få stopp på den rasistiska terror, apartheid och bosättarstaten Israel som den ljugande Västvärlden kallar ”Demokrati.” Vi måste få fram mer om Israels användning av förbjudna vapen som vit fosfor i Palestina och södra Libanon! Vi måste få till stånd varaktigt eldupphör NU och ett fritt självständigt Palestina! Bort med alla typer av förbindelser med Israel och inför sanktioner! Vi försvarar folkrätten ! Vi har juridiken på vår sida! Krigsförbrytarna USA, Israel; Storbritannien med flera ska stå till svars! Historien kommer att döma dem!

Leve Palestina!

Tal av Sigyn Meder, augusti 2024