Protest mot att Neuron, Europas första stora attackdrönare, testas just nu i Sverige

War starts here. Stop the war here.
War starts here. Stop the war here.

23 oktober gick två svenska kvinnor och en finsk man in på militärbasen i NEAT-området.

Krig är ingen lek. Krig är dödligt svek

Krig är ingen lek. Krig är dödligt svek

”Att använda fjärrstyrda drönare för att fälla dödande bomber borde dömas som grovt brott mot mänskliga rättigheter”, säger My Leffler, Kvinnor för fred, i ett pressmeddelande.

Neuron, Europas första stora attackdrönare testas just nu i Sverige. Vidsel-basen i Norrbotten används för detta ändamål. Övningarna innebär bombfällning och attack och sker över NEAT-området (North European Aerospace Testrange) i Jokkmokks kommun, nordväst om Vidsel. Området är 24 000 kvadratkilometer, det vill säga åtta gånger större än Blekinge eller nästan lika stort som Makedonien.

Neuron byggdes färdigt i Frankrike 2012 och testades där utan vapen. Den testades sedan i Italien, också utan vapen, och nu prövas den för första gången med vapen. I vårt land!

Neuron är en så kallad UCAV (unmanned combat aerial vehicle), alltså ett obemannat stridsflygplan. Sex europeiska länder deltar i detta projekt, varav Sverige, via SAAB, är den största finansiären. Även Ångströmslaboratoriet vid Uppsala Universitet är involverat, då det är världsledande på viss kamerateknik. SAAB har byggt kroppen och huvudet på Neuron, som är tillverkad i så kallad ”stealth”-teknik, det vill säga osynlig för radar. Neuron kan bära konventionella bomber.

Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen och medlemmar i Kvinnor för fred och Ofog uppmärksammar detta på plats.

”Jag kan inte förstå hur ett neutralt land som Sverige kan tillåta att vi och fem andra nationer förbereder krig här”, säger Annika Gustafson, Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

War starts here. Stop the war here.

War starts here. Stop the war here.