Val i Venezuela: ”Stämningen är god, engagemanget stort”

På vallokalsbesök två dagar före valet där vi förevisas en valbordsuppsättning. Foto: Eva Björklund.
På vallokalsbesök två dagar före valet där vi förevisas en valbordsuppsättning. Foto: Eva Björklund.

Eva Björklund har blivit inbjuden att vara valövervakare i Venezuela som går till val söndag 6 december. Hon företräder Sveriges Fredsråd och här följer hennes andra rapport. Läs den första här.

Val i Venezuela:

4 december:

Igår besökte vi fabriken som tillverkar alla de datoriserade valsystemen. Otroligt imponerande, med drygt 40.000 valbordsuppsättningar, vem hade en aning om att Venezuela tagit fram och tillverkat ett sådant? De började redan till valet 2004 och har sedan förbättrat och förfinat till allt säkrare, överskådligare och kontrollerbarare system, ett av världens absolut bästa enligt de många valspecialister på plats som gått igenom det.

På eftermiddagen var det konferens igen med föredragning av hur hela valprocessen för att garantera säkerhet, transparens, kontroll av vartenda steg i processen, identifieringen av väljaren, valet, utskrift av bekräftelse, kontroll igen och nerstoppad i valurnan.

På eftermiddagen föredrag om vilken enorm omvälvning den bolivarianska revolutionen betytt inte bara socialt utan också för självkänslan, skälvuppfattningen – inte bara för Chavezanhängarna utan för hela samhället och den nationella identiteten. Från att ha haft Latinamerikas mest okänsliga överklass och största klyftor, där underklassen inte fanns, bokstavligen, inte var registrerade som medborgare och deras bosättningar inte fanns på kartan, till att vara Latinamerikas mest engagerade i deltagande demokrati. Och med nytt ordförråd med rättighet, värdighet, respekt, fördelning, skola, hälsa, delaktighet, medvetenhet, ansvar osv.

Stämningen är god, engagemanget stort med tillförsikt till att valen ska kunna genomföras utan störningar, allt är väl förberett, organiserat in i minsta detalj och de olika internationella valföljargrupperna (eller observatörerna som de annars kallas) på plats, uttalar sig berömmande, säkra på att allt möjligt gjorts för att förhindra alla försök till valfusk eller sabotage. Känslan är trygg, men vaksam, med mycket polis och militär synlig på gatorna.

Den upploppsterror som oppositionen utlöste för två år sedan för att sabotera Maduros och chavisternas valsegrar ska inte få störa dessa val. Borgaralliansen har uppammat en rad före detta latinamerikansk presidenter av de mer ökända slagen (våldsamt fysiskt och ekonomiskt förtryck och egen berikning)  har uppbådats av Peru-baserade ”Idea” för att varna för kaos i Venezuela. Om utländska medier ska tas på allvar så skulle omfattande sammandrabbningar och fusk göra valet ogiltigt (dvs om borgarna inte vinner). Mot dem står dock Unasurs 40 valspecialister som på plats försäkrar inte bara att det kommer att gå rätt till utan att Venezuela har ett av världens mest tillförlitliga system. Detsamma hävdar Latinamerikanska valspecialisternas stora delegation.

Militär vaktar valdatorerna

De upplagrade, militärtbevakade valsystemen som ska placeras ut inför valet. Foto: Eva Björklund.

Idag var vi ute i vallokaler och såg hur valsystemen sattes upp och gicks igenom och på eftermiddagen presentationer dels av regeringspartiet och ett oppositionsparti.  Och vi är ett 80-tal som bor på samma hotell, äter tillsammans och har mycket att prata om: om våra länder och det vi nu befinner oss i. Bara jag från Norden, men från övriga Europa desto fler: Tyskland, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Grekland, Schweiz och utanför från Sydafrika och Mali, Sydkorea, Japan, USA, Storbritannien, Ryssland, Uruguay, Peru, Chile, Panama, Dominikanska Republiken, El Salvador, Guatemala (jag träffar en del bekanta från min tid i VIF med våra deltagande demokratikonferenser och regionala nätverk) m fl, kommer inte ihåg alla och vi har inte fått någon lista.

Valdagen 6D närmar sig. I morgon lördag har vi vilodag, med utflykter och fritid.  Och på söndag gäller det. Återkommer.

Eva Björklund  i Caracas