Val i Venezuela: ”Inte observatörer, ledsagare!”

Valledsagarna får en utbildning i hur valautomaterna och valsystemet fungerar i Venezuela. Foto: Eva Björklund
Valledsagarna får en utbildning i hur valautomaterna och valsystemet fungerar i Venezuela. Foto: Eva Björklund

Eva Björklund har blivit inbjuden att vara valövervakare i Venezuela som går till val söndag 6 december. Hon företräder Sveriges Fredsråd och här följer hennes första rapport.

Val i Venezuela

LocationVenezuela-Mandavi-Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Venezuela.

3 december:

I dag började utbildningen för oss som bjudits in av Nationella valkommissionen att följa valen till nationalförsamlingen. Hela dagen ägnades åt genomgångar av hela valsystemet, och utvärderingar av tidigare val.

Inte observatörer, ledsagare!
Jag har slarvigt tidigare kallat oss för valobservatörer, men det är vi uttryckligen inte. Vi är ledsagare, medföljare. Detta är en markering från Venezuelas sida, som de delar med andra latinamerikanska stater, som El Salvador där jag ”var med” i presidentvalet förra året. Det är en markering mot USAs, EUs med fleras föreställning att de har något slags mandat från högre makt att avgöra om val i mindre maktfullkomliga länder är godtagbara eller inte. Det är ju inte heller så att USA eller EU-länder skulle komma på tanken att bjuda in ”valobservatörer” för att få sina val godkända. Det är helt enkelt ett nykolonialt påhitt av de gamla makterna.

Så, alltså, medföljare, alla inbjudna av Nationella valkommissionen.
Vi är många, av olika slag. Den grupp som jag ingår i består av företrädare för partier och organisationer (jag för Sveriges Fredsråd) från olika håll i världen, Latinamerika, Europa, Asien, Afrika, omkring 160 stycken. När vi i morse samlades till första genomgången av ett ganska sofistikerat valsystem  blandades våra beige valvästar med en stor grupp blå: Unasurs delegation, från alla länder i Sydamerika. Och, som Fransisco Contreras skrev på v-internationell: ” The Latin American Council of Electoral Experts (CEELA) och UNASUR ledd av Dominikanska Republikens fd president Leonel Fernández, inbjudna personligheter som Spaniens fd president Rodriguez Zapatero, colombianske senatorn Horacio Serpa och Panamas fd president Martín Torrijos.”
Dessutom finns ju mängder med journalister. Så det är stort pådrag, men inte OAS, vars generalsekreterare ju redan har sin uppfattning klar, lika ogrundad som vitt och brett spridd av västliga medier, dvs att Venezuela inte uppfyller kraven på rättvisa, säkra, fuskfria val, så som OAS – även kallat USAs kolonialministerium – uppfattar dem.

Automatiskt valsystem, mångdubbla säkerhetsgarantier, antagligen ett av världens säkraste och effektivaste system. Verkar helt omöjligt att ens tänka på att försöka fuska.
Dagens utbildning var mastig. Vi fick en grundlig genomgång av det alltomfattande automatiska datoriserade valsystemet, där väljarna identifierar sig med ID-kort och fingeravtryck, genom flera steg, för att sluta med att klicka för sina partier och kandidater, och när det är gjort få ut ett kvitto som bekräftar valet, och som undertecknas och läggs i en urna, för manuell räkning till slut. Imponerande var det, och helt vattentätt, vilket ju också påvisats av internationella organ i förra valet.

Sedan genomgångar av systemets uppbyggnad av listkandidater, proportionalitet och representativitet.
Och efter genomgångarna frågor och svar. Hela dagen, så vi är väl förberedda för söndagens ledsagning.

Jag har ju en positiv inställning från början efter att ha följt utvecklingen sedan folkomröstningen om ny grundlag för deltagande demokrati 1999. Med alla reformer som genomförts, till att börja med alfabetiseringen av miljoner vuxna och erkännandet av alla infödda invånares medborgarskap, som gjort detta avancerade valsystem möjligt – alla måste kunna läsa så klart, och ha ID-kort, vilket inte var alla förunnat i tidigare system.

Men dagens genomgång inte bara bekräftade min uppfattning utan fyllde på. Den började med föredrag av valkommissionens ordförande, kvinna, och hennes kollegor i panelen (3 kvinnor och en man), och sedan en grupp forskare som utvärderat tidigare val, på längden och tvären. Det stärkte mina förhoppningar på detta Venezuela som med alla sina problem – huvudsakligen skapade av USA och inhemska härskarklassens ekonomiska och propagandakrigföring och uppmuntran till våldsamma protester för att skapa kaos och sabotera valen – ändå med tillförsikt genomför dessa val.

Det finns ju mycket mer att säga om detta, och Maduro är inte Chávez, men han är inte heller en korrupt president i USAs koppel. Och han är inte ensam, även om han får bära massmedias hundhuvud.

I morgon fortsätter vår utbildning. Vi ska besöka fabriken där valmaskinerna tillverkas, och sedan blir det samtal med journalister och opinionsbildare, och valkampanjavslutning med massmöte.

Eva Björklund i Caracas

Läs andra delen av Eva Björklunds rapport här.