Israel – demokrati eller apartheid

oznorHB
Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket den 29 november uppmärksammades bland annat i Stockholm med ett seminarium i Riksdagens andrakammarsal. Arrangörer var Jerusalemkommittén och vänsterpartiet.
Medverkade gjorde bland andra den kände palestinska politiken Mustafa Barghouti, som fanns med på länk direkt från Västbanken.
Barghouti började med att påminna om att 70 procent av palestinerna levar i diasporan och har gjort så sedan Al-Nakba 1948, då isrealiska terror organisationer som Sternligan och Haganah, som senare blev IDF, Israels krigsmakt, genomförde vad som idag benämns som en av historiens största etniska rensningar. 750 000 palestiner fördrevs från sina hem eller massakrerades. De som överlevde har inte fått återvända. Även om palestinierna aldrig acceptera den delningsplan som FN upprättade 1947, där palestinierna tilldelas 44 procent av Palestina och Israel, 55 procent konstaterade Barghouti att det palestinska området nu har krympt till 22 procent. Han framhöll att i dag alla palestiner ovsett om de bor i Gaza, på Västbanken eller någon annan stans demoniseras och framställts mer eller mindre som terrorister. Detta trots att Israel fällt över 10 kilo bomber per invånare, en sammanlag sprängstyrka större än Hiroshimabomben, över Gaza den senaste tiden och mördat minst 20 000 palestinier.

Mustafa Barghouti

 

260 läkare och annan sjukvårdspersonal har mördats och 60 ambulanser har bombats.
Jag kunde aldrig föreställa mig att något sådant skulle kunna hända i det 21:a århundrandet, sa Mustafa Barghouti, bland annat.
Han berättade också att sedan Israels bombningar av Gaza inleddes har över 3250 personer gripits, tagits som gisslan, på Västbanken av Israel.
Barghouti verkaae något pessimistisk när det gällde om den politiska precessen kan förtsatta och menade det i stället för att demonisera palestinierna nu var tid att stå upp för det palestinska folket.
Under rubriken Barnens roll i konflikten diskuterar bland andra Nayla Esteitie, barnläkare och barnneurolog barnens situation i Gaza.
Hon började med att konsterar den självklara:
. Krig har omfattande påverkan på barns liv och hälsa såväl fysiskt, mentalt som psykologiskt.
Sedan gjorde hon en paus innan hon fortsatte med klar och tydlig stämma:
Men det här är inte krig, det här är folkmord.
Enligt Nayla Esteitie ökar nu det som ibland kallas WCNSF lavinartat i Gaza. Bokstaskombinationen står för Wounded Child, no surviving family, skadat barn, inga överlevande familjemedlemmar. Hon förklarade också att den nuvarnde konflikten för lång tid framåt kommer att vara en stor belastning för sjukvården. Enligt uppskattningar kommer minst 7 000 barn, betydligt fler om Isarels urskiljningslösa bombningar av Gaza fortsätter, att vara i behov av långvarig behandlng bland annat rekonstrukti
v kirurgi.
Avslutningsvis kunde en panel bestående av Lotta Johansson Fornarve, vänsterpartiet, Jacob Risberg, miljöpartiet, Helena Lindblom, professor i freds- och utvecklingsforskning samt Joakim Medin, frilansjournalist konstaterar att det demokratiska underskottet i det som ibland kallas “Mellanösterns (Västasien) enda demokrati” var hisnande stort. Repressionen i Israel drabbar inte bara palestinier utan även israelska medborgare som är kritiska mot regeringen. Om det kunde också den israeliske Knessetmedlemmen Ofer Cassif vittna. Även han deltog i seminariet per länk. Kanske kan debatten sammanfattas med att om Israel inte är ”Mellanösterns enda demokrati” så är det i alla fall Mellanösterns enda apartheidstat.
Hans Öhrn
Alla reaktioner:

Sigyn Meder, Talal Imam och 2 andra