Svenska FredsKommittén firade 70-årsjubileum

SFK bildades i maj 1949 och firade sina 70 år den 6-8 september 2019 i Solidaritetshuset i Stockholm. Där deltog förutom SFK-medlemmar, medlemsorganisationer i Sveriges Fredsråd och andra svenska fredsorganisationer samt internationella gäster:
Dave Webb, ordförande för ”Campaign for Nuclear Desarmament” (CND) i Storbritannien sedan 2010, sammankallande i ”Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space”, professor emeritus i ingenjörsvetenskap på Beckett- universitetet i Leeds och beskyddare av ”Scientists for Global Responsability” (SGR) i Storbritannien, engagerad i Freds- och konfliktforskning på hög nivå. Från Ryssland deltog Olga Tsetilova från Green Russia, med två kollegor.

Fredag 6/9 hade Dave Webb på inbjudan av Sveriges Fredsråd visat bilder och berättat om Global Network, om aktioner vid USA/NATO-basen Ramstein i Tyskland i juni i år och om en studieresa till Ryssland och Krim i våras med styrelsen för Global Network.

Lördagen 7/9 var det fullsatt i Solidaritetshusets Bibliotek när jubileumsfirandet inleddes med återblickar från 70 års fredsarbete med Dave Webb, Fredsrådets ordförande Agneta Norberg och Claudio Mc Conell från Fredskommittén i Göteborg och samtal om ”Global Antiimperialism idag”.
Efter middag och tårtkalas bjöds gästerna på ett musikaliskt program, ”Vems värld är världen?”, med poesi av Bertolt Brecht, tonsatt av Hanns Eisler, framfört av Kerstin Viberg, sopran, och Kjell Bygdén, accordeon (dragspel).

Söndagen 8.9 flyttade mötet med ett 40-tal personer till Drakensalen för temat ”Vad gör vi med ryssarna?” och ”Den militärpolitiska situationen i Nordeuropa” med föredrag av Sven Hirdman: ”Den militärpolitiska situationen i Nordeuropa”, Dave Webb: ”Folklig diplomati, Torsten Laxvik: ”Självförsörjande lantbruk i Sverige och Sibirien,” Helge Sonntag: Att arbeta med fredskör, Olga Tsetilova om Green Russia och fredrörelsen i Ryssland
Sammantaget blev det ett strålande 70-årsjubileum. Eva Björklund

Bilden:
På fotot från höger Sveriges Fredsråds ordförande Agneta Nordberg, sedan Dave Webb som leder Globala Nätverket mot ryms- och kärnvapen. Caudio McAllen från Fredskommittén i Göteborg, och Sölve Brädefors som hälsade välkommen å Fredskommitténs vägnar.