Trumps grymt indragna bistånd fördjupar Jemens elände, och nu är viruset på väg

Det 5 år långa inbördeskriget mellan Houti-rebeller och Saudiarabiskt och USA-stödda regeringstrupper som får stöd av Saudiledda har skövlat Jemen. Omkring 24 miljoner jemeniter behöver humanitärt bistånd för att överleva, varav 3,5 miljoner som drivits bort från sina hem.

FNs Säkerhetsråd fick den 16 april information om att 31 av de 41 biståndsprogrammen i Jemen kommer att behöva avsbrytas i maj om inte USA och andra givare fullföljer sina biståndslöften med pengar till mat, näringstillskott för barn, hälsovård, bostäder, vatten och avlopp. Allt detta är också avgörande för att kunna bekämpa Covid-19 och andra sjukdomar.

Varninge kom efter att Trumpregimen drog in tiotals miljoner US$ till Världshälsoorganisationens humanitära bistånd förra månaden efter att ha anklagat Houtirebellerna, som är allierade med Iran, för att ha hindrat hjälpsändningar.

Kritiker säger att indragningen är riktad mot Iran. Internationella biståndsorganisationer uppmanar USA att återuppta sina finansiella bidragen till biståndsinsatserna. De menar att USA har ett moraliskt ansvar att bistå landet efter att ha försett den Saudiledda koalitionen med de attackplan, bomber och andra vapen som förstört sjukhus, läkarmottagningar och andra civila inrättningar.

”Det är chockerande att se hur länder som USA fritt tillhandahåller vapen för kriget för att sedan dra ner på stödet för hälsovården” sa Scott Paul, Oxfam Americas rådgivare. ”Det finns ingen ursäkt för något land , och ännu mindre för det land som underblåst konflikten som USA, att stoppa finansiering av livräddande insatser i en så kritisk tid.

Efter över fem års krig har Jemen fått stämpeln som världens allvarligaste humanitära kris där över 80 procent av befolkningen är beroende av bistånd. Miljontals jemeniters immunsystem har försvagats av omfattanden hunger och undernäring, och sjukdomar som kolera, dengue och difteri.

Mark Lowcock, FNs chefsansvariga för humanitärt bistånd och akuta insatser varnade Säkerhetsrådet för att covid-19 kommer att spridas fortare, vidare och med dödligare följder än i andra länder. ”Tiden rinner ut för Jemen”. Miljoner jemeniter har förlorat tillgång till vatten och två.

För två veckor sedan rapporterade Jemen sitt första bekräftade fall, men biståndsarbetare misstänker att det finns fler. USAID meddelade förra månaden att de skulle anslå 73 miljon US$ för Jemens norra delar, som kontrolleras av Houtierna. USA har också lovat omkring 27 miljoner US$ för detta budgetår, enligt USAID.

Den USA-stödda flottblockaden förstärker bristen på läkemedel och utrustning. Det finns omkring 700 sängplatser för intensivvård, varav 60 för barn, och 500 fläktar för en befolkning på 30 miljoner, enligt Rädda Barnen.

USAs nedskärningar har lett till att FN stoppat drivmedel till generatorer som behövs för medicinsk utrustning och luftkonditionering i Hodeidah enligt Aisha Jumaan, innefattande det största sjukhuset med 600 000 personer i sitt upptagningsområde, som nu fasar inför den covidepidemi som närmar sig.

USA skyller på Houtierna, men Oxfam och andra biståndsgrupper uppmanar USA att inta en mer samarbetsvillig hållning och återuppta hjälpsändningarna inför hotet från coronaviruset.

”Många organisationern har beslutat att stanna i Jemen och arbetar med Houtierna för att lösa motsättningarn”, sa Jamaan. ”Vi kan inte se miljontals människor som gisslan i kriget”.
Xavier Joubert, Rädda Barnens företrädare i Jemen. ”Detta visar på en fullständig bristpå politisk vilja från alla inblandade i denna hemska konflikt, som de civila får betala det högsta priset för.

3 754 Ali Al Mujahed, New York Times, 23.4 2020
Översättning och redigering: Eva Björklund, 3 maj 2020
Foto: Pablo Tosco/Oxfam