USAID och tjuvarnas karneval i Latinamerika

Sedan 2017 har USAs ”biståndsorgan för internationell utveckling”, USAID, enligt sin hemsida, givit nästan 467 miljoner US$ till venezolanska oppositionen, i vad de cyniskt kallar ”humanitärt bistånd”, utan invändningar mot deras våldsamma, samhällsfientliga verksamhet.

USAID, grundad av John F. Kennedy 1961, för ”att tillhandahålla icke-militärt bistånd utanför eget territorium” har en lång historia av inblandning i andra nationers inre angelägenheter om de inte anpassar sig till USAs dominans.
USAID verkar för USA intressen i Afrika söder om Sahara, i Asien, i Latinamerika och Karibien, i Europa, i Eurasien och i Öst. 2002 inledde USAID sin verksamhet i Venezuela inriktad på säkerställa Bolivarianska revolutionen undergång. USA har i det syftet finansierat partier, politiska organisationer och media i Venezuela och berikat oppositionsledarna med miljoner US$. Denna institution är ett system för att med miljontals US$ i  ”humanitärt bistånd” köpa agenter,  korrumperade ledare i fattiga som accepterar USAs anspråk på kontroll över sina länder och folk.

John J. Sullivan, statssekreterare, och den ansvarige för USAIDs Venezuelaprojekt, Mark Green, tillkännagav den 4 september 2019 att de använt över 120 miljoner US$ för att lösa krisen i området, enligt hans åsikt, ”orsakad av venezolansk migration”.
En rapport som publicerades på USAID:s hemsida förklarar att de, efter en överenskommelse i oktober 2019, har använt 128 miljoner US$ för att ”hjälpa” Guaidó och Nationalförsamlingen, att utveckla planerna för ”övergång till demokrati i Venezuela.”

Förutom Colombia fick Venezuela mest pengar för att ta emot av venezolaner, brasilianare, ecuadorianer och peruaner, som fick bidrag för att ”klara av” migrationskrisen i området.

Senare avslöjade en undersökning av PanAm Post att de ansvariga för Guaidós hantering av USAID:s ”humanitära hjälp”, Rossana Barrera och Kevin Rojas, hade använt pengarna själva på hotell, butiker och restauranger.

Den 29 november anklagades Guaidós tidigare ambassadör i Colombia, Humberto Calderón Berti, honom och hans anhängare för att ha stulit medel avsedda för påstådda humanitära insatser. ”De colombianska myndigheterna varnade mig och visade mig dokument som talade om prostituerade, sprit, missbruk, dubbel eller fiktiv fakturering ”, sa han.

I december fördömde ”Armando.info-portalen” 11 oppositions-parlamentariker för en ”korruptionsplan för att bevilja tillstånd” till affärsmän för livsmedelsimport, bland andra tre politiker i Guaidós parti.

Huvuddelen av USA bidrag för ”humanitärt bistånd”, har enligt Mission Truth-webbplatsen, tilldelats Norte de Santander, som har varit basen för alla attacker som har utförts mot Venezuela, inklusive drönmordförsöket 2018 på Maduro och den nyligen avslöjade terroristkomplotten.

USAID fortsätter att gräva i folkets fickor för att berika banditer och korrupta. Miljoner har använts mot Kuba, mot Venezuela och mot varje progressiv regering i regionen som försöker följa en suverän utvecklingsväg. Det mesta av pengarna har gått till tjuvar förklädda till ”demokrater.” De är många.

2020/0/17 Raul Antonio Capote
Översatt Eva Björklund

Bildtext: USAID har sedan 2017 byggt upp Venezuelas opposition med nästan 467 miljoner US$ och kallat det ”humanitärt bistånd.”