En berättelse om två länder, Haiti och Kuba

Greg Godels, Portside, 20210731, https://portside.org › haiti

Två länder – Haiti och Kuba – har den senaste tiden toppat förstasidor och ledarspalter i våra västmediers lemmeltåg.
Ett land, Haiti, väckte 1803 de västerländska kolonialmakternas ilska genom att störta sina koloniala slavdrivare och upprätta en fristat i Haiti, det första landet i historien som befriade sig från europeiskt slaveri.
Europas och USAs eliter förlät aldrig Toussaint L’Ouverture, hans upproriska anhängare och deras ättlingar. Med ockupationer, skadestånd, hot, lockbeten och ekonomisk utpressning har USA-imperialismen säkerställt Haiti som ett av världsdelen Amerikas fattigaste länder, i FN rankad 145 på FN:s Index för Mänsklig Utveckling.

Statskupp i Haiti
Årets exempel var ett gäng legosoldaters statskuppsförsök och brutala mord på Haitis president. Det bara ökade landets elände. Men USA verkade inte kunna bestämma sig för vem de vill ska leda Haiti efter mordet: FN:s särskilda representant för Haiti, USA-medborgaren Helen La Lime, utsåg Claude Joseph, medan USAs egen representant Ariel Henry efter eget tycke utsåg en samling ambassadörer till en ”International Coregroup”. Haitis folk fick inget att säga till om, formellt självständigt men utan egen makt.

Kuba var bytet 1959 när USA invaderade Grisbukten. Men Kubas revolutionärer med Fidel Castro i ledningen besegrade och tillfångatog invadörerna. Så USAs marionettregering fick med sin president Fulgencio Batista bråttom att lämna Havanna. Kubanerna hade befriat sig från ödet som USA:s bordell, spelhåla och hårdexploaterade ekonomiska undersåte. USA har aldrig förlåtit Fidelisterna deras trots mot imperiet. Kubas socialistiska politik gjorde vilddjuret rasande.

USAs nyhetsbyråer
ägnar en ständigt välvillig uppmärksamhet åt USAs politik för att störta Kubas regering, och åt försöken att dra in övriga världen i denna krigföring, mot FNs så gott som enhälliga fördömande av USAs utsvältningsblockad mot Kuba.

Även i år, 2021, fördömde FN:s Generalförsamlings USAs Kubablockad och protesterade mot att många länders företag tvingas betala miljondollarböter till USA, om USA kommer på dem med att sälja till exempel livsnödvändig medicinsk och teknisk utrustning till den lilla öriket Kuba, med elva miljoner invånare. Och bötfälls om de köper något från Kuba, som ju har en avancerad läkemedelsindustri, med egna läkemedel mot cancer och andra svåra sjukdomar.

Därför anar alla som har insikt i Kubas moderna historia och läst rapporter om ”demonstrationer” den 11 juli i år, mot landets regering, omedelbart den dolda handen från USAs Intressekontor i Havanna, som uppmuntrar och till och med faktiskt leder upplopp. Ingen hederlig journalist borde kunna blunda för och bortse från USAs dolda hand.

Västmedias första rapporter höll fram ”spontaniteten i dessa demonstrationer,” nämnde inte USAs finansiering, utan bara nätverkens löjliga påstående att USA varken hade finansierat planerat eller organiserat invasionsförsöket, samtidigt som de hävdade att Kuba är en polisstat.
Överspända reportrar blåste upp antalet deltagare från hundratals till tusentals. Publicerade bilder hade beskurits eller tagits från helt andra, till och med pro-Kuba-evenemang. Och fått internationell spridning av kommersiella meder, inklusive AP, Reuters, The Financial Times och The Guardian med flera, som bevis på ”gatumotstånd” mot Kubas regering.

De besynnerliga vilda påståendena om Kuba ökade exponentiellt efter händelserna den 11 juli. Sociala mediers vakthundar höll sig som vanligt i skinnet inför varje övertramp i förtalet mot Kuba , som alltid när det gäller USAs destabiliseringskampanjer.

Wall Street Journal och andra mediekällor, tillskrev rappare gnistan som tände dessa demonstrationer, med ett snyggt videoklipp framtaget i samarbete med en utrikes ”superstjärna”, en rappare med djupa fickor. Medan denna stjärna och andra försåg nätet med attraktiva ”lättsmälta” må-bra-historier om individuellt mod och initiativ, visade medierna lite intresse för den USA-finansierade twitterkampanjen, med automatiska tweet och botar, uppbackade med US$ från andra källor än Kuba.

Infomentbranschen valde att ignorera den långa historien om USA-finansierade kampanjer för att destabilisera Kuba. Världsfredsrådet ger ut en praktisk guide som listar USA-sponsrade medier mot Kubas regering, eftersom källan för kampanjer mot Kuba och andra USA förhatliga företeelser för det mesta döljs.

USAs grymma ekonomiska blockad tigs ihjäl. Västmedier tiger ihjäl såväl Kubas framsteg som USAs utsvältningsblockad. Efter att ha tigit ihjäl Kubas COVID-bistånd till andra länder, tar de upp den senaste tidens uppgång av COVID -fall i Kuba utan att nämna bristen på sprutor för att injicera de vacciner som utvecklats av Kubas avancerade biomedicinska program, en brist som är ett direkt resultat av USAs blockad.

Internationell solidaritetskampanj för Kuba.
En internationell kampanj för att rädda kubaner från Covid -död har varit i kraft i några månader, helt ignorerad av västmedier. I den kampanjen medverkar Svensk-Kubanska Föreningen och latinamerikanska organisationer i Sverige. Kampanjen ska skicka kanyler och annan medicinsk utrustning med container till Kuba. Och samlar även in pengar för detta.

Svårt läge i Kuba, men kubanerna stöder sin Revolution.
Även om förhållandena är svåra i Kuba, stöder det stora flertalet kubaner sin revolutionära regering, som skyddar landet från den värld som slits ner i fattigdom, som också deras mor- och farföräldrar upplevde. Men också de yngre generationerna, som aldrig upplevt de koloniala fasornas gangsterstyre och slavliknande arbetsförhållanden, bär stoltheten över den självständighet som sträcker sig från Jose Martí till Fidel Castro och framöver. USA måste ge upp sin sitt ekonomiska och infokrig och låta kubanerna bestämma Kubas framtid.
USA:s allierade väljer att främja mobbaren mot ett stolt, men fattigt offer och sälja sin integritet till en ond blockad. Deras medverkan för att strypa det lilla öriket i Karibien är ett hån mot de värden som Nato så heligt påstår sig stå för.

Trots kampanjlöften har Biden fortsatt,
och till och med överträffat, Trumps kampanj mot kubansk självständighet. Journalister har uppmanat Bidens pressekreterare att förklara hans Kuba politik. Miami-maffian och New Jersey’s ”Little Havana” på Hudson River trycker på Biden för att stänga Obamas lilla öppning i blockaden för att mer effektivt undergräva Kubas förmåga till självbestämmande. Biden-regeringen vill bli av med Kuba, till varje pris, för att behålla Floridasenatorn Menéndez stöd och röst.

Mitt under den våldsamma mediekampanjen mot kubansk socialism och suveränitet, påstod en grupp ”vänster”-intellektuella” i USA att kubanska kollegor skulle ha gripits den 11 juli. Samtidigt som de hävdar solidaritet med Kuba har de inte brytt sig om att ta del av Kubas offentliga medier och myndigheter.
De säger sig inte tillmäta Kubas rättsliga system trovärdighet. På avstånd, med liten eller ingen kunskap om omständigheterna, antar de att de gripna är oskyldiga till anklagelserna och att kubanska myndigheter utför godtyckliga, obefogade gripanden , som en polisstat.
När elva miljoner kubaners kollektiva självbestämmanderätt angrips av USAs regering och medier, är det inte läge för de bekvämas och de priviligierades gräl om individuella rättigheter.

Det har kostat Kubas folk många uppoffringar,
lidande och död för att undkomma USAs illasinnade herravälde och Haitis öde. Om USA-imperialismen skulle lyckas skulle Kuba översvämmas av USAs, korrupta hjälppaket, Världsbanken och IMF, och andra motsvarigheter till kolonialtidens helgonlika missionärer.
Haiti och Kuba har samma fiender. De utsätts för samma opportunistiska politiker, samma tröttsamma journalister och samma spioner, som alla arbetar för att underhålla Haitis nykoloniala status, och dra ner Kuba till samma nivå.
Samma gäng kontrarevolutionärer, kriminella och gamar med huvudkontor i Miami, som nu kräver att Kuba ska bombas och invaderas av trupper, låg också bakom mordet på Haitis president den 7 juli. Men Kubas folk och Haitis kommer att segra.

PS, för den som inte vet: USAs utsvältningsblockad mot Kuba stoppar även läkemedel och medicinsk utrustning, även så små som kanyler (sprutor). Därför bedriver Svensk-Kubanska Föreningen en kampanj för att fylla en container med läkemedel och utrustning till Kuba. Se svensk-kubanska.se. DS

FNs omröstning om USAs Kubablockad resulterade år 2020 i att 184 länder röstade mot blockaden, 3 för, USA, Israel, Brasilien, 2 avstod, Colombia och Ukraina.

Översättning och redigering Eva Björklund 2021-08-05
Det saknas två länder, FN har 193 medlemmar.

Källa https://portside.org › haiti
Greg Godels ZZ’s blog. Cuba and Haiti: A Tale of Two Countries, Portside. Cuba’s dilemma,