Internationella Rymdveckan 2021

Agneta Norberg styrelsemedlem Globala Närverket mot Kärnvapen och Kärnkraft i rymden,
ordförande i Sveriges Fredsråd.
lappland.norberg@gmail.com

”När en precisionsbomb fälldes över  staden Tikrit i Irak, vägledd till sitt mål av GPS-satelliter, har ett rymdvapen använts. När ett obemannat flyg- en drönare – avlossade  en raket mot en bil med  Al Qaidakrigare i Jemen och använde elektronisk avlyssning för att bekräfta att den träffat, har ett rymdvapen använts.” Och utan sådan skulle de ”inbäddade” journalisterna under Irakkriget inte kunnat förstå hur rymden användes fullt ut i kriget 2003. 

 Gobala Nätverket genomför varje år i början av oktober en global protestvecka för att fästa uppmärksamheten på hur rymden används i dagens krigföring.  Vi  vill  väcka uppmärksamhet på att USA har installationer för rymdkrigföring i Australien, Nya Zealand, Japan, Sydkorea, Indien, Tyskland, Norge, Storbritannien, USA och SVERIGE.

Det är grova brott mot FNs deklaration, PAROS,  Prevention of Arms race in Outer Space, Förebygga Vapenkapplöpning i rymden.  Denna FN- deklaration  antogs 1967, ett avtal  om förbud mot militariseringen av  rymden.  Varje gång detta avtal tas upp i FN för diskussion och bekräftelse avstår bara USA och Israel från att rösta.
Sverige har i all tysthet utvecklats till att stor aktör i rymdsammanhang. Sverige är en ledande nationer i ESA- Europeiska Rymdbyrån –med huvudkontor i Darmstadt, Tyskland. världens största nedladdningsstation Esrange, ligger bara några mil från Kiruna, i Norrbotten, är för satelliter.  Esrange och ESA samarbetar intimt. Esrange samarbetar även med USAs stora rymdbolag, NASA, USAs Aeronautiska och rymdstyrelse, NASA som officiellt bara bedriver civil verksamhet. Men alla rymdinstallationer kan brukas för militära ändamål. Esrange som installerades i Norrbotten i början av 60-talet, har under senare år fått många svenska miljoner för utbyggnad, bl.a. för att kunna sända upp minisatelliter. Ångström-laboratorierna i Uppsala har byggt prototyper av minisatelliter som 2005 skickats till NASAs huvudkontor i USA. Mini-satelliter kan när de skjuts upp skada eller helt förstöra ryska och kinesiska satelliter.

Esrange ligger utanför Kiruna, inom Europas största militära övningsområde – NEAT-North European Aerospace Testrange – som det heter internationellt. Det är stort som Blekinge och heter Vidsel Testområde på svenska, för rymdstyrda vapen som AMRAAM: Advanced Medium Range Air-to Air -Missile. USA utformade och utprovade detta rymdstyrda vapen  för användning i Irak kriget. Israel  har också fått utnyttja  NEAT för att testa drönare innan de sänts in i Gaza. Där i Norrbotten får utländska militärmakter öva krig i extrema miljöer ­–snö, mörker och kyla och ljusa sommarnätter. De militärmakter som tränar krig där erbjuds uppbyggda byar, broar och järnvägar som de  krigsövande piloterna sedan ska kunna bomba.

Där utvecklas framtidens högteknologiska krigföring med rymdteknologi. Drönare eller ” Unmanned Aerial Vehicles”, UAV,  testas ofta på NEAT som de USA har använt mot bl.a. Pakistan, Afghanistan, Irak  och Israel använt i Gaza. Soldater kan sitta tryggt på hemmaplan i t.ex. Nevada och släppa bomber i ett avlägset land med ett finger på fjärrkontrollen.


Hur är detta möjligt? Det går med satelliter. Bård Wormdal, journalist i Vadsö, Nordnorge, säjer att satelliter numera  används i ALLA krig. Kriget mot Irak 1991 var det första satellitkriget, sen 2003, också mot Irak. USA har under de senaste åren satsat miljarder på rymdkrig. Vid första Irakkriget användes radaranläggningar på Svalsat, i Nordnorge, som över 50 länder erkänt som demilitariserat område. Men med Jens Stoltenberg har detta avtal brutits. Ett exempel: När  det utbröt sandstorm under Irakkriget  förlorade USAs soldater orienteringen. Då fick de hjälp av installationerna på Svalbard. 
Vi inom fredsrörelsen måste ta till oss denna förändring av krigföringen, besöka hemsidor som www.space4peace.org  som ständigt informerar med fakta om rymdens militarisering.

Vi behöver studera Bård Wormdals böcker  t.ex. Satellitkriget som utgavs 2011. Vi behöver kontakta   svenska Rymdbolaget om vår oro. Men framför allt behöver vi upprepa det vi gjorde 2014 då  vi arrangerade en konferens i Kiruna om rymdkriget och demonstrerade vid Esrange i Kiruna. 
SvD, 8 oktober 2021, bekräftar min oro. Där finns en liten artikel om att rymdbasen Esrange  snart kan lansera satelliter. Men det står så klart ingenting om att de kan användas för militärt bruk. Sveriges stora tidningar och TV är insyltade i ett militärindustriellt massmediakomplexet.

Så nu gäller det, Keep Space for Peace!  Behåll Rymden för Fredl! Avslöja vad Esrange användas till!  Stoppa militariseringen av Rymden!