Det är inte över förrän den sista Burger King  lämnar Kandahar

Michael Moore
De flesta kommer inte att säja det här…men jag tänker göra det.

USA har tack och lov förlorat ännu ett krig. Låt oss se till att det blir det sista. Det finns ingenting att fira. Det är ett monumentalt ögonblick av allvarlig eftertanke och en önskan att få förlåtelse. Vi är inte i behov av att  en enda minut analysera ifall Biden har rört till eller, när han riktigt modigt försökte hantera  en avslutning på denna röra som han tog över….inklusive hans otroliga privata förhandlingssamtal med Talibanernas ledare för att inga ockupationsstyrkor (alltså USAs soldater, spioner, ambassadpersonal) skulle  skadas på något sätt. Biden har hittills fått ut alla USAs journalister och andra journalister levande, samt försäkran att de som är kvar och rapporterar om händelserna inte kommer att skadas.
Och inte en enda har utsatts för något. Vanligtvis brukar en styrka som talibanerna skynda sig att döda alla fiender i sikte. Detta har alltså inte hänt!
Och vi har fått veta att det berodde på att de skickliga förhandlarna och Bidens smarta stab att det inte blev en masslakt.

Dussintals flygplan har lyft säkert hela veckan … och inte en enda har skjutits ner. Inte en enda av våra soldater har dödats under denna kaotiska situation. Trots panikslagna rapporter från illa utbildade journalister som tror att de rapporterar från talibanerna som under 90-talet (Jake Tapper på CNN fortsätter att referera till ”halshuggningar” och hur småflickor kommer att kidnappas och våldtas och tvingade att bli ”barnbrudar”). Ingenting av detta ser ut att hända.

Jag vill inte höra ett ord om att vi : ”måste studera” vad som gick fel när talibanerna segrade och hur vi evakuerades för: VI KOMMER INTE ATT BEFINNA OSS I EN LIKNANDE SITUATION IGEN. VÅRA DAGAR ÄR ÖVER DÅ VI INVADERAR LÄNDER. DE MÅSTE FÅ ETT SLUT. RÄTT? RÄTT! Se bara denna lista:
Korea, Vietnam, Kambodja, Irak(1991), Irak(2003), Afghanistan

Det finns två förhållanden när det gäller de länder som vi har invaderat.
1.Inget av dem invaderade oss eller utgjorde något hot mot våra liv – det enda giltiga skälet för att rättfärdiga militärt ingripande.
2. De är inte vita. Allt sedan 8 maj 1945 har vi enbart dödat färgade.
På ett liknande sätt, som av VietKong i Vietnam, blev vi  besegrade  i Afghanistan av en ”rag-tag” -armé som inte hade en enda helikopter, inte ett enda jetstridsplan, inga ”stealth” bombare, inga missiler, ingen napalm, inga Burger King,  inte ett enda luftkonditionerat tält – inte ett! Inte ens en stridsvagn i sikte, bara en hop skäggiga män med pickupbilar som sköt i luften med vanliga gevär!
Och en annan likhet med Vietnam….det är DERAS LAND! Inte vårt.
Vi invaderarade. Vi dödade 2 miljoner människor i Vietnam. I Afghanistan räknar vi med att ha dödat 250.000. I Irak dödade vi en miljon.
20 år i Afghanistan har kostat oss 2,4 trillioner dollar. Under tiden gick fattiga i USA utan mat, mediciner, riktiga skolor. Vattnet i staden Flint (där majoritet är svart) hade guvernören förgiftat. I USA skjuter och dödar polisen tusentals människor varje år!

2.400 USA -soldater förlorade livet när vi invaderade ett land där Usama bin Laden sades befinna sig. Han fanns inte där. Bush sa tidigt att han inte hade nåt större intresse av att hitta honom. 2011 fann Obamas Seal Team honom i ett hus precis vid vägen från Pakistans ”West Point”. Vem hade kunnat tro det?
Vilken tragisk röra! Sluta stödja det miliärindustrilella komplexet, sluta stödja NSA, sluta stödja Homeland Security! De har skickat våra unga soldater till döden! Inget Afghanstanplan angrep World Trade Center. 15 av de 19 var från Saudiarabien, inte från Afghanistan, inte Iraq, inte Iran. Hur kommer det sig att ”Bandar Bush”… varför angrep inte Bush Saudiarabien? Ja, helt rätt. De har nåt vi behöver.

Ja, vi förlorade detta idiotiska, känslokalla krig och jag är glad att det äntligen tagit slut. Vår påhittade afghanska armé kunde bara vänta på att vi skulle ge oss iväg. Så snart vi gjorde det slet de afghanska soldaterna av sig den falska uniform som vi givit dem, kastade den på gatan och spottade på den. De förenade sig med talibanerna och firade segern på gatorna. Talibanerna sköt inte en enda av dem. De afghanska tolkarna och andra som under 20 års tid samarbetat med fienden USA,.. de kan få problem på samma sätt som ifall Ryssland invaderat Alaska och en grupp Alaskabor samarbetat med dem och så skulle nog USA vilja straffa de som samarbetet. Eller hur?

TV rapportörerna snyftar: Vi har övergett de som hjälpt oss! Ingen kommer någonsin att lita på oss igen! Ingen kommer att tro på oss! Vi håller inte ord!
EXAKT! KORREKT! Vi ska aldrig bli trodda!
Hör upp resten av världen! Om ni ser att vi kommer! Spring för livet! Det som väntar er är en tragedi! Hjälp oss inte! Om vi undertecknar ett klimatavtal, kommer vi inte att följa det! Om vi undertecknar ett kärnvapenavtal, tro det inte! Det betyder endast att vi står beredda att bomba er! Vi bryr oss inte ett skit om ifall 80% lever i förtryckarstater eller i stor fattigdom. Allt handlar bara om OSS, baby! Och vad NI kan göra för USA, för The American Way of Life! Och glöm inte att det måste finnas ett tak någonstans varifrån helikoptern kan starta för att vi ska kunna ta oss ut från ert land!

I USA är det alltid Saigon-time!
P.S: Måtte våra soldater och afghanska folket förlåta oss nån dag! Stort beklagande till alla familjer som förlorat sina kära i detta förfärliga, sorgliga krig! Jag kan föreställa mig hur ni känt det denna vecka.19 när våra veteraner begår självmord varje dag! Lämna oss inte. Jag/vi ska inte överge er!

Översättning Agneta Norberg 2021-08-23