8 mars, Henån: Agneta Norberg om Ukraina

Bakgrund Ukraina, på Internationella kvinnodagen

Agneta Norberg, 8 Mars kl 19, på Henåns kulturhu, Arr. Fredsrörelsen på Orust med stöd av studieförbundet SENSUS och Orust kommun.

 

2014 stödde USA en kupp i Ukraina och tillsatte antirysk regering. Elliot Abrams, tidigare känd från Iran/Contrasaffären och kuppen i Venezuela 2002, var arkitekten, tillsammans med Viktoria Nuland, nuvarande statssekreterare i president Bidens regering. Detta brott mot Ukrainas självständighet inledde ett 8 år långt inbördeskrig som orsakade 14.000 döda i landets östra del, i utbrytarprovinserna Luhansk och Donetsk. De senaste veckornas hemska händelser blev kulmen på de stridigheter som USA och dess allierade låg bakom.

 

Alla rapporter i massmedia, DN, SvD, Expressen, AB, Rapport, Aktuellt… utesluter nästan alltid USA:s helt avgörande roll i Ukraina från 2014, ja ända från 1991, när muren föll, och framöver.

IMF, som aldrig nämns, har varit ett av redskapen med lånevillkor med krav på Ukraina att anta USA-vänlig politik – bra för investerare. IMF krävde ekonomiska reformer så att storföretagen skulle vilja investera i landet. Dessa reformer medförde fattigdom och svält. Victoria Nulands krav när hon besökt Kiev 2013 var att lönerna skulle sänkas, och att utgifterna för hälsovård och utbildning skulle minimeras. Då hette presidenten Viktor Janukovich. Han vägrade att anta IMFs krav, avbröt samtalen med EU och inledde samtal med Ryssland.

 

Kuppregeringen 2014 vände sig till EU och IMF och följde kraven på att upphöra med bidrag för värme- och elkostnader. Annars skulle IMF inte låna ut några pengar. Denna ekonomiska krigföring får sällan plats i media. Frågan: ”Vafför gör de på det hära viset”? får sällan eller aldrig någon förklaring. Vi ska tro på ONDSKAN – ryssens.

NED – National Endowment for Democracy – är en av nyckelspelarna i USAs ”mjuka makt” för att installera USA-vänliga regeringar runt om i världen. NED stödde Orangea Revolutionen i Ukraina, USAID stödde demonstrationer och upplopp. Regeringen föll och Janukovich flydde för sitt liv.

I NED:s styrelse sitter Elliot Abrams, som låg bakom försöken att störta Venezuelas regering. John Gershman, chef för NED, sa att Ukraina var allra största kapet i den öst/västliga konkurrensen. USA stöttar de militanta grupperingarna Azovbataljonen och Högra Sektorn med miljarder dollar.

De har gjort sig skyldiga till ohyggliga brott i utbrytarregionerna. De fascistiska krafterna har ökat över hela Ukraina som resultat av landet Washingtonstyrda politik. FN:s Human Rights Council noterade: ”Grundläggande friheter i Ukraina har nära nog halverats sedan 2014”.

USA:s nynazistika grupperingar har drivit kampanj för att resa till Ukraina och delta i striderna som praktik inför ett möjligt inbördeskrig i USA. Det skulle inte förvåna om liknande värvningar skett i Sverige. Rätt nyligen antog FN:s Generalförsamling en resolution som förbjuder glorifiering av nazismen. Bara USA och Ukraina röstade nej. NewYork Times har från 2021 fram till 6 januari 2022 publicerat 228 artiklar om Ukraina…..INGEN har nämnt de nynazistiska krafterna i Ukrainas regering. Samma sak med Washington Post, 201 artiklar, inte ett ord om nazisternas växande inflytande. Vi ser liknande fenomen i svensk press.

Nå men ryssen då? President Putin har tydligt och klart sagt att NATO:s utvidgning mot öster är oacceptabel. ”USA har placerat robotar vid vår tröskel. Hur skulle USA reagera om vi placerat robotar vid Kanadas och Mexikos gräns? Det vet president Biden naturligtvis.  USA/EU:s svar till Putin blev: stora vapenleveranser till Ukraina, sanktioner och stöd till motståndsgrupper.

Och Sverige hakar på i samma anda.