Hur USA startade Ukrainakrisen

Protester utanför USA:s ambassad i Kiev

25 februari 2022 – Ryssland har skickat in trupper i Ukraina och angripit ukrainska militära styrkor. I ett timslångt tal sa president Putin att målet var Ukraina ”avnazifieringen”. Det är nu uppenbar att Rysslands uttalanden och det föreslagna fredsavtalet i december 2021 var dödligt allvarliga. Vid den tiden sa ryssarna att USA och Nato överträtt röda linjer, att de kände sig hotade och skulle inte stå ut med detta för evigt. Nu har de vidtagit åtgärder.

 

I sitt tal igår gav Rysslands president Putin en uppriktig förklaring efter år av klagomål. Ryssarna har bittert klagat över att USA främjade kuppen i Ukraina 2014, Natos utvidgning österut, installationen av raketer i Rumänien och Polen, förevändningen att de skulle användas för försvar mot Iran, USA:s tillbakadragande 2019 från avtalet om Mellanliggande Kärnkraftsstyrkor , angreppen mot rysktalande ukrainare i öst.

President Putin jämförde situationen med Andra Världskriget där Sovjet invaderades och förlorade 27 miljoner medborgare till Nazityskland. Han svor på att inte upprepa misstaget att i oändlighet försöka blidka angriparen.

Jämförelse med Kubakrisen
Denna konflikt är onödig. Det kunde ha undvikits med en enkel överenskommelse att inte dra in Ukraina i Nato och att dra tillbaka raketsystemen från Rumänien och Polen. Om inte Nato planerar krig med Ryssland är dessa avtal ytterst förnuftiga. 1962 drog USA en röd linje som sa att Sovjetunionen inte kunde installera missiler på Kuba. De hotade med världskrig för att göra detta. Avståndet från Havanna Kuba till Washington DC är över 1100 miles. Däremot är avståndet från Kiev, Ukraina till Moskva i Ryssland, under 500 miles. Är det inte uppenbart varför ryssarna känner sig hotade?

Viktig bakgrund och fakta
Följande faktorer behöver övervägas för att utröna vem som är skyldig till nuvarande kris och blodsutgjutelse. En analys av läget som helt bortser från följande fakta, är en tydlig partis förvrängning.

Faktum 1. I februari 2014 genomfördes en kupp mot Ukrainas regering som tillsatts genom ett val som OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete) godkänt. President Viktor Janukovitj tvingades fly för sitt liv. Seumas Milne förutsåg vid den tiden att: ”Försöket att dra in Kiev in i Västblocket genom att avsätta en vald ledare skulle bara leda till konflikt. ”Det skulle hota oss alla.”

Faktum 2. USA-funktionärer främjade kuppen. Neokonservativa som Victoria Nuland och John McCain stödde aktivt protesterna. I ett i hemlighet inspelat telefonsamtal, bestämde Nuland veckor i förväg vad kuppen skulle uppnå. Senare skröt Nuland om att de under 2 årtionden innan kuppen lagt ut 5 miljarder US$ för detta. Som kuppens ”barnmorska” avvisade Nuland med kraft att något europeiskt förslag skulle ha kunnat leda till en kompromissregering. ”F*** EU!”, sa hon. Nuland ledde kuppen men Biden hade det övergripande ansvaret. Som Nuland säger i telefonsamtalet skulle Biden ge klartecknet till kuppledarna. Sen gynnade kuppen Joe Bidens son personligen. Victoria Nuland har nu ännu som biträdande utrikesminister med ansvar för politiska frågor, ännu mer makt. Hemliga USA-organ som CIA medverkar också.

Faktum 3. Kuppregeringen vidtog omedelbart fientligheter mot rysktalande medborgare. Ungefär 30 procent av Ukrainas medborgare har ryska som förstaspråk, men på sin första dag vid makten beslöt kuppregimen att ryska inte längre skulle vara Ukrainas officiella språk. Detta följdes av många fientliga handlingar. Som dokumenterats i videon ”Crimes of the Euromaidan Nazis” angreps en konvoj bussar på väg tillbaka till Krim. I Odessa dog över trettio motståndare till kuppregimen när de angreps och Fackföreningshuset sattes i brand.

Faktum 4. Under Andra världskriget fanns nazistsympatisörer i västra Ukraina, när tyskarna invaderade Sovjetunionen. De finns kvar idag i form av Svobodapartiet och andra högerextrema nationalistiska partier. Ukrainas regering har till och med i lag stiftat att de nazistiska kollaboratörerna ska betraktas som hjältar, samtidigt som statyer som hedrar antinazistiska patrioter har rivits ner Situationen beskrevs för tre år sedan i en artikel ”Nynazister och extremhögern är på marsch i Ukraina”. Författaren ifrågasatte varför USA stöder detta. Under president Porosjenko (2014 till 2019) växte nationalismen och splittrade till och med ortodoxa kyrkan.

Faktum 5. Utbrytningen av Krim, Donetsk och Luhansk är ett direkt resultat av kuppen 2014. I Krim organiserade de snabbt en folkomröstning. Med 83 % valdeltagande och 97 % röstade ja, beslutade Krim att skilja sig från Ukraina och återförenas med Ryssland. Krim hade varit en del av Ryssland sedan 1783. När Krim överfördes till Ukraina 1954 ingick de alla i Sovjetunionen. Detta gjordes dock befolkningens samtycke.

Min anteckning: Jag besökte Krim 2017 och pratade med många, inklusive kommunfullmäktiges folkvalda tjänstemän. Det råder ingen tvekan om det överväldigande stödet för återförening med Ryssland. I provinserna Luhansk och Donetsk vid gränsen till Ryssland talar majoriteten av befolkningen ryska och utan fientlighet mot Ryssland. Kuppregimen i Kiev var fientlig och antog en politik som de häftigt motsatte sig. Våren 2014 förklarade folkrepublikerna Luhansk och Donetsk sin självständighet från Kievregimen.

Faktum 6. Minskavtalen 2014 och 2015 undertecknades av Ukraina, ukrainska rebeller, Ryssland och andra europeiska regerignar. De var utformade för att stoppa blodsutgjutelsen i östra Ukraina och behålla Ukrainas territoriella integritet samtidigt som de beviljade ett visst mått av självstyre till Luhansk och Donetsk. Detta är inte något konstigt; det finns 17 autonoma områden i Europa. Men Kievs regering och Washington avvisade senare dessa avtal. Ukrainska miliser har trappat upp sina angrepp i Donbassområdet. USA och andra Nato-länder har hällt in vapen i Ukraina. Russell Bentley, USA- medborgare som nu bor i Donetsk bara kilometer från frontlinjerna, ger en övertygande beskrivning av läget.

Efter åtta års försök att genomföra Minskavtalen gav den ryska regeringen upp och erkände folkrepublikerna Donetsk (DPR) och Luhansk (LPR) den 21 februari 2022. USA och NATO har mycket liten trovärdighet för att motsätta sig utbrytning eftersom de främjade Jugoslaviens upplösning, Kosovos utbrytning från Serbien, Sydsudans utbrytning från Sudan, och kurdiska utbrytningsansträngningar i Irak och Syrien, etc.. Krims utbrytning motiveras av dess unika historia och överväldigande folkliga stöd. Luhansks och Donetsks utbrytning kan motiveras av den olagliga Kievkuppen 2014.

 

Slutsats
USA:s ingripande, både öppet och hemligt, har varit en betydande drivkraft för händelserna i Ukraina. USA har startat konflikten. Ukrainare och ryssar betalar nu priset.Låt oss hoppas att våldet upphör snabbt och att ett verkligt självständigt Ukraina, inte längre ett verktyg för Förenta staterna, uppstår.

Rick Sterling

Översätttning Eva Björklund 2022-03-16

Rick Sterling är medlem i TRANSCEND Network, en undersökande journalist som bor i SF Bay Area, Kalifornien. Han kan kontaktas på rsterling1@protonmail.com Rick Sterlings artikel publicerades först på Transcend Media Service (TMS) den 28 februari 2022.

Anticopyright: Editorials och artiklar som har sitt ursprung i TMS får fritt tryckas om, spridas, översättas och användas som bakgrundsmaterial, förutsatt att en bekräftelse och länk till källan, TMS: How the US Instigated the Ukraine Crisis, ingår. Tack.

Om du gillade den här artikeln, vänligen donera till TMS för att gå med i den växande listan över TMS-supportrar.