”Ett avskyvärt anfallskrig”

En restaurang i Vancouver, Kanada, sägs erbjuder shots med fantasifulla namn som “Bombing of Kremlina” (Sambuca, Baileys, Grenadine),  “Putin’s Brain Hemorrhage” med samman ingredienser plus en skvätt Vermouth samt en hyllningsshot med namnet “Stepan Bandera” (Black Sambuca, Campari). 

På sociala medier sprids uppgifter om konflikten i Ukraina. Tyvärr har kanske de flesta syftet att elda på konflikten. Fredsrösterna har nästan tystnat och mer vapen och hjältemod ska få slut på konflikten, lyder stridsropen. Särskilt starka tycks dessa röster vara på hemmafronten i många länder med invånare som aldrig behöver riskeras att själva, eller se barn och barnbarn, slaktas vid fronten.

En som i alla fall försöker ge röst åt freden är Pink Floydikonen Roger Waters. Han skrev ett brev till Olena Zelenska, gift med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij, med en vädjan om att fredsförhandlingar snarast skulle inledas. Vädjan avvisades och Roger Waters fick till svar att han i stället borde vända sig till Ryssland och president Vladimir Putin med en sådan vädjan. Det har han nu gjort: 

Bäste herr Putin!

Sedan Ryska federationen invaderade Ukraina den 24 februari i år har jag försökt använda mitt lilla inflytande för att uppmuntra till ett eldupphör och en diplomatisk lösning som tillgodoser både Ukrainas och Ryska federationens säkerhetsbehov. 

I denna strävan har jag skrivit två öppna brev till Olena Zelenska, hustru till Ukrainas president. Dessa brev är lätt tillgängliga på Internet. Jag blivit ombedd att även skriva till dig, så här är mitt brev. 

För det första, vill du se ett slut på detta krig? Om du svara ja på den frågan skulle det omedelbart göra saker mycket enklare. Om du även skulle förklara att;  ”Ryska federationen har inte något ytterligare territoriellt intresse utöver säkerheten för de rysktalande befolkningarna på Krim, Donetsk och Luhansk”, skulle det också hjälpa. Jag säger detta eftersom jag känner några som tror att ni vill invadera hela Europa, till att börja med Polen och de baltiska staterna.

Om du gör det – dra åt helvete. Då vi kan lika gärna sluta spela det desperat farliga spelet om vem som vågar använda kärnvapen först, ett spel som hökarna på båda sidor om Atlanten tycks vilja spela för att få spränga  varandra och världen i spillror.

Problemet är att jag har barn och barnbarn, och det har de flesta av mina bröder och systrar över hela världen också. Ingen av oss skulle gilla  den lösningen. Så snälla herr Putin, lyssna på mig och ge oss den försäkran.

Okej, tillbaka till saken. Om jag har läst dina tidigare tal korrekt, skulle du vilja förhandla om neutralitet för det suveräna grannlandet Ukraina. Är det rätt? Förutsatt att en sådan fred kunde förhandlas fram, skulle den behöva inkludera ett bindande avtal om att aldrig mer invadera någon.

Ja, jag vet, USA och Nato invaderar andra suveräna länder när det passar, eller enbart för några få fat olja, men det betyder inte att du måste göra det. 

Din invasion av Ukraina överraskade mig totalt, det var ett avskyvärt anfallskrig, provocerat eller inte.

När fru Zelenska svarade mig via Twitter blev jag mycket förvånad och mäkta rörd. Om du skulle svara mig skulle jag respektera dig högt för det och ta det som ett hedervärt steg i rätt riktning mot en hållbar fred.

Med vänliga hälsningar
Roger Waters

Redigering & översättning: Hans Öhrn