Protesterna mot Israels folkmord växer

Vi ser ett folkmord utspela sig i realtid. På bara tre veckor har den israeliska militären dödat över 8 000 palestinier i Gaza, bland dem över 3 000 barn. Det är fler än det årliga antalet barn som dödats i konflikter över hela världen sedan 2019.

När den israeliska militären försänkte Gaza i mörker på fredagen – och stängde av all tillgång till internet och mobiltäckning i den belägrade enklaven – höll tusentals judar och allierade en historisk sittstrejk som stängde New York Citys ikoniska Grand Central Station för att säga ”Eldupphör nu”. ”Låt Gaza leva.” Banderoller täckte tågtidtabellerna med texter som ”Aldrig mer – för någon” och ”Ett fritt Palestina”.

Tusentals skanderade, 500 deltog i civil olydnad och över 350 personer arresterades, däribland rabbiner, förtroendevalda, äldste och kändisar. Sittstrejken, som organiserades av JVP,(Judiska röster för fred)  var den största civila olydnadsaktionen i New York sedan Irakkriget.

Efter att polisen stängt av alla tåglinjer och ingångar samlades tusentals fler utanför under slagord som projicerades på byggnaderna: ”Sörj de döda och kämpa för de levande” och ”Eldupphör nu”.

Den exempellösa demonstrationen genererade en bred mainstream-bevakning i USA och runt om i världen, inklusive toppartikeln i New York Times, vilket gjorde det tydligt: Hela världen tittar på. När den israeliska militären obarmhärtigt bombade Gaza och bilder på tusentals demonstranter som stängde Grand Central-stationen översvämmade sociala medier, blev #CeasefireNow det mest populära ämnet på Twitter.

Det kan inte bli ”business as usual” så länge våra skattepengar används för att finansiera ett folkmord i Palestina. Från kongressens kontor, till Capitoliums salar, till New York Citys centrum, kommer vi att göra allt som står i vår makt för att kräva ett slut på USA:s stöd till folkmord och apartheid.

The Wire