Hiroshimdagen 6 augusti 2024

Image by Tayeb MEZAHDIA from Pixabay

Fredsvänner!

När världens första atombomb som användes i krig detonerade över den japanska staden Hiroshima blev förödelsen total. Tiotusentals människor förintades inom bråkdelen av en sekund medan mångfalt fler gick en långsammare död till mötes efter minuter, timmarna eller dagarna, släpande sig fram på marken med bortbränd hud obeskrivliga brännskador i ett fåfängt försök att få lindring i flodens vatten.

I dag, nästan 80 år senare, är vi hisnande nära att upprepa det som skedde i Hiroshima. I länder som Sverige har militarismen tagit ett stadigt grepp om offentligheten och ren krigspropaganda sprids av medierna i en jämn och ständig ström. Att vara fredsvän ses med misstänksamhet och möts ofta av det intelligenta argument “Putinvän”.

Ute i världen har ledande kärnvapennationer slutat rusta ned och håller nu på med en kraftig upprustning och modernisering av sina vapensystem, inklusive de som bär kärnvapen. USA leder förstås denna kapplöpning och har lämnat konkurrenten bakom med många hästlängder,

I vårt närområde, Europa, rasar ett krig mellan Ryssland och USA, understött av de flesta EU-länder, på ukrainsk mark. I Västasien tillåts terrorenheten Israel att genomföra ett folkmord inför öppen ridå på Gazaremsans palestinska befolkning. Det expansionistiska Israel, som inte känner några gränser, riskerar dessutom att tända en världsbrand genom sina lönnmord och terroraktioner i andra länder.

Mot denna bakgrund har svenska politiker nyligen sett till att Sverige blivit ett Nato-land och fått 17 nya USA baser på sitt territorium, ett i sammanhanget litet men viktigt tillskott till de redan omkring 800 till 1000 militärbaser som USA redan har i länder runt om i världen.

Och detta trots att vi vet – tack vare den opinionsundersökning som Sveriges Fredsråd har låtit göra – att 83 procent av svenska folket är emot utländska militärbaser utan svensk insyn på svensk mark.

Fredsvänner, 

Sverige har i dag ett ledarskap med gott om hycklare, men det är också ett ledarskap som helt saknar insikter om realpolitikens premisser och som istället drivs av en ideologiskt villfarelse om att USA är världens största demokrati och i denna oroliga tid av försynen utsedd till att rädda Sverige och världen.

Det är ett hycklande ledarskap som gärna talar om att gängkriminaliteten breder ut sig, att strängare straff är lösningen på allt, att den svenska skolan är i förfall, att klimatet håller på att kollapsa, att pedofili och dekadens breder ut sig och att du ovsett om du är krigshetsare eller fredsvän,  måste ta din vaccinspruta. Men det är också ett ledarskap som nogsamt undviker att tala om den verkliga faran för Sverige, den egentillverkade krigsfaran.

Fredsvänner,

Sverige är i dag en nation på krigsfot som aktivt deltar i Natos och EU:s krig mot Ryssland, en krigförande nation med en krigspolitik som har ett brett stöd inte bara i den svenska regeringen utan också i den svenska riksdagen. 

Det är en skam för Sverige och trots allt motstånd. är det därför vi, boende i Sverige och fredsvänner, som med all kraft fortsätta måste kämpa för:

Nej till kärnvapen! 

Stoppa Israels folkmord!

Fred i Ukraina!

Hans Öhrn