Adolf Trump ger sig på Venezuela: Ett steg ut i Intet?

På en ödslig scen, där USA är landet med flest Coronasmittade, tillkännagav Donald Trump och hans förbrytargäng med Elliot Abrams, USA-kubanen Maricio Claver Carone, Marco Rugio med flera, att USA med 20 andra nationer skulle sätta igång en långtgående operation mot knarkhandel i Västra halvklotet, med militär förstärkning, flotta och flyg i Karibiska Havet och Södra Stilla Havet.

Från Venezuela riktade president Nicolas Maduro ett extraordinärt budskap till FN och de flesta medlemsländer, som kräver att USA ska häva sanktionerna mot Kuba, Venezuela och Iran med flera länder och påtalade det mycket allvarliga nödläge som pandemin skapat.

Hittills har han inte fått något positivt svar och den hotfulla militärmanövern bara fortsätter med colombianska journalister och humanitära organisationer fördömer USA-truppernas ständiga närvaro i Colombia med 9 militärbaser.

Holman Morris, direktör på Colombias Kanal 3 varnade att i helgen för att US-trupper och helikoptrar anlänt till gränsen mot Venezuela i Santanderområdet, där de förbereder krig samtidigt som FNs generalsekreterare Antonio Guterres har krävt ”omgående vapenstillestånd i alla världens hörn, och varnat för vad varje krigshandling kan medföra för de mest sårbara och krigsskadade länder i alla världens hörn där hälsovårdssystemen kollapsat med Covid-19 tar tusentals liv varje dag.

Mitt i pandemin har USAs hangarfartyg placerats i Guam med en besättning på 5 000 man, och nu har befälhavaren Brett Crozier i brev till Pentagon skrivit att ”sjukdomen sprider sig och accelererar, 10 procent bär redan på Covid-19”, och bett om hjälp för att införa karantän. Medan han själv anmält sig sjuk. Och varnade i ett brev i San Francisco Chronicle. ”Vi befinner oss inte i krig, sjömännen ska inte behöva dö”.
De sjuka fördes bort från fartyget, Crozier avskedades från sin post, och flögs till Washington, medan besättningen hurrade och skanderade hans namn, tacksamma för hans modiga handlande. Pentagon kritiserade Crozier för att han angivit hur många som blivit smittade.

USAs Försvarsdepartements talesperson Alyssa Farah rapporterade samtidigt att över 2 000 av New Yorks 40 000 poliser smittats. Det finns inte skydd för någon.

Hur många sjuka eller döda soldater döljer USA nu. Hur många svarta säckar kommer att begravas i Venezuela utan att familjerna vet om det?

Stella Calloni, 20200404
Översättning Eva Björklund 20200407