Kubas ”spioner” vinner hela tiden

De har infiltrerat ännu ett försök att störta Venezuelas Nicolas Maduro
Bildtext: Säkerhetstyrkor vaktar den båt som myndigheterna hävdar att de beväpnade männen använde i sitt försök att provocera fram en resning i La Guaira, huvudstad i delstaten Vargas i Venezuela, 3 maj.

Ett gäng legoknektars misslyckade landstigning på en Venezuelas klippiga kuststräcka för att störta diktatorn Nicolas Maduro är ytterligare en tragedi för den belägrade nationen.

Gryningsuppdraget var tänkt för överraskningseffekt. Men legoknektsgänget bemöttes omedelbart av venezolansk trupp, för Venezuelas säkerhetstjänst hade infiltrerat dem grundligt. Några dödades i strid, men många avrättades. Bland de tillfångatagna finns 2 USA-medborgare.

Sammanbrottet demoraliserar en förslavad nation som lidit förfärliga umbäranden och brutalt förtryck. Det ger också tillfälle att begrunda styrkan i Kubas asymetriska krigföring och sofistikerade underrättelsetjänst som under över ett halv århundrade har varit i hälarna på USA. Förutom dödsfallen kommer fiaskot att fördjupa oppositionens misstankar och misstro framför allt mot ”vänner” som säger sig ha brutit med diktaturen.

USAs regering har meddelat att de inte hade någon ”direkt inblandning” angreppet från havet. Joran Goudreau, tidigare Grön Basker som var gängledare, hade kontaktats av USA-stödda rådgivare till ”interimspresident” Guaido, men Guaidós sambandsgrupp hade insisterat på att interimspresidenten aldrig hade gått med på operationen.

OPINION  THE AMERICAS
Mary Anastasi O´Grady, 20200510
Översättning Eva Björklund.

Kommentar :”The Americas” är en USA-tidning och tankesmedja ”för hela Amerika”, grundad på tanken att hela Amerika tillhör USA, och behöver USAs ledning. I detta fall gick det ju dock inte så bra. En ny ”Grisbukt”, om än liten, var inte vad USA behövde.