Storbritanniens koppling till ett terroristangrepp på Venezuela

Den brittiska nyhetssajten The Canary, publicerade onsdag 14 maj journalisten John McEroys utredning som avslöjar ett hemlighållet samarbete mellan Storbritannien och den venezolanska oppositionen. Han påvisar dokument som kopplar Storbritannien till ett terroristintrång i Venezuela.
Brittiska Utrikesdepartementet samarbetar med den venezolanska oppositionen för att störta landets grundlagsenliga president, Nicolas Maduro. Dokument som journalisten John McEvoy erhållit enligt Lagen om Informationsfrihet, visar att under de senaste 16 månaderna har brittiska regeringen stött oppositionsledaren Juan Guaidó i hans försök att störta statschefen Nicolas Maduro.

Undersökningen visar att Storbritanniens Utrikes- och Samväldeskontor (Foreign Countries Office) FCO, från och med januari 2019, uppdragit åt Bank of England att till Guaidó överföra 1200 miljoner pund från Venezuelas guldreserver, deponerade hos Bank of England.
”I januari 2020 reste Guaidó till London för att träffa brittiska regeringstjänstemän och få ökat internationellt stöd för sina outtröttliga ansträngningar att störta den venezuelanska regeringen” enligt John McEvoys utredning.

The Canary avslöjar också att Guaidó under sin resa till London nyligen höll ett möte med brittiska utrikesministern Dominic Raab, Amerikaministern Christopher Pincher och direktören för Amerikakontoret, Hugo Shorter, för att diskutera Venezuela-frågan.
De handlingar som erhållits enligt lagen om informationsfrihet innehåller detaljer om Guaidós besök och avslöjar att det finns en specialiserad enhet inom FCO för ”Venezuelas återuppbyggnad”, tillägger McEvoy.

Enligt The Canary deltog FCOs ”enhetschef för Venezuelas återuppbyggnad”, John Saville, i mötet och lägger till att ”denna enhets existens har aldrig erkänts offentlig varken av FCO eller Saville, som tidigare var Storbritanniens ambassadör i Venezuela (2014-2017)”, .
John McEvoys artikel visar att Saville var en central figur i organiseringen av Guaidós besök, och i januari 2020 var planerna redan på gång för USAs och legoknektarnas våldsamma intrång i Venezuela, en plan som enligt chefen för det företag som anlitats, undertecknats av Guaidó själv. Kontraktet som i sin helhet publicerades av Washington Post, kallar Guaidó ”Överbefälhavare”, för hela operationen. Guaidó förnekar att han alls deltagit.

John McEvoy, The Canary
Översättning Eva Björklund
Fotot visar Guaidó och Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab