MAS Segrar stort i Boliva, USA-stödda kuppregeringen bortröstad

När 95% av rösterna räknats har MAS, Movimiento al Socialismo vunnit stort i Bolivias allmänna val, enligt UNITEL ­ TV-kanal i högerfästet Santa Cruz. MAS’ kandidat Luis Arce (Evo Morales ekonomiminister) vann med 52,4% av rösterna.
Närmast kom Carlos Mesa från Medborgarrörelsen med 31,5%. Av de övriga fick Luis Camacho 14,1%, och de sista två 1,6 respektive 0,4 %.
Mesa var president 2003-2005 och införde den monetära, nyliberala modellen och Camacho var talesman för de mest höger- och kontrasektorerna för att störta Morales i oktober och november förra året. Den koreanska pastorn Chi, också konservativ, sökte efterlikna den peruanske Fujimori.
Intressant nog drog kuppresidenten tillbaka sin kandidatur strax före valet, liksom tidigare president Tuto Quiroga och tidigare diktatorn Hugo Banzers kandidat.

Övertygande seger
Trots kupphögerns mediekontroll segrade MAS med fler röster än de andra 3 tillsamman, och mer än de 47,08% som de fick för 12 månader sedan när de nominerade Evo Morales för en fjärde period. Då ifrågasattes resultaten av motståndare vars ”Medborgarkommittéer” med polisstöd organiserade upplopp i städerna och arméns befäl krävde Morales avgång.
Enligt Bolivias grundlag fastställs segraren i första omgången om röstantalet överstiger 50% eller över 40% av rösterna, och med större försprång än 10 % från närmaste motståndare. Vilket Evo Morales gjorde i förra valet, med 10 % mer än Carlos Mesa. Men OAS* och armén godkände inte de officiella resultaten, och drev på hans fall genom att påstå bedrägeri, vilket flera seriösa oberoende institut i själva USA senare ifrågasatte. En kuppregering tillsattes med Yeanine Anez som president.

De siffror som UNITEL nu lägger fram har samlats in av BBC, CNN, Reuters och de flesta viktiga internationella medier. Nu blir det svårt att försöka förneka resultaten och anklaga MAS för fusk, och Añesregeringen hade förbjudit partiet att verka och flera dussin MAS-anhängare mördats eller arresterats. Nu fick MAS ännu fler röster än förra valet och med dubbelt så stor marginal. MAS har sitt största stöd på landsbygden och bland bolivianer utomlands, varav många flyktingar från tidigare förtryckarregimer.

Den hittillsvarande regeringen är en så kallad de factoregering, eftersom den inte valts varken av medborgarna eller kongressen. De stod för en rasistisk och korrupt diktatur som avslöjats att ha försnillat donerade läkemedel mot COVID-19, och försökt förbjuda MAS och till och med åtala Morales (som därför inte kunde återvända till Bolivia) och flera ”Masister” för ”terrorism”

Försök att ignorera eller ändra dessa resultat skulle leda till starka motrörelser och nationellt uppror. Det är viktigt att komma ihåg att Bolivia i april 1952 upplevde en revolution där arbetarna avväpnade militär och polise och öppnade för en politik med de mest radikala nationaliseringarna och jordbruksreformerna Latinamerika sett.

Arce har visat sin vilja att ”förlåta” och inte ”hämnas” på den kuppregering som med polis och militär förföljde MAS, även om många skulle vilja ”göra rättvisa”, utan försöka nå en förhandlad överenskommelse om fred.

När Arces seger erkänns skapas ett nytt läge i Latinamerika. MAS kommer att styra Bolivia fem år 2021-26 och kunna hålla landet under kontroll i två decennier

MAS seger i Bolivia är en uppmuntran för anhängarna av ”tjugonde århundradets socialism” och inför Venezuelas val i december och Ecuadors i februari 2021.

Isaac Bigio ALAInet 20201019
Översättning Eva Björklund
*OAS, Amerikanska Staternas Organisation, även kallad USAs utrikesdepartement.