Frågor om krigsförbrytelser i kampen mot Israel och Gaza

New York Times 2021-05-17

Minst 42 personer dog i Gaza igår efter Israels dödligaste flygattack i en veckolång bombkampanj som har dödat minst 197 personer – de flesta av dem civila, inklusive 58 barn – enligt palestinska tjänstemän. Tidigare i helgen sprängde Israel en byggnad som rymde kontor för The Associated Press och Al Jazeera, medan Hamas har skjutit nästan 3000 raketer mot Israel från Gazaremsan och dödat minst tio människor. Båda sidor bryter mot krigslagarna, säger experter, och civila betalar ett särskilt högt pris.
Här kommer det senaste.

Under den växande internationella kritiken mot israeliska flygattacker i Gaza försäkrade premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel skulle fortsätta sin ”kampanj mot terroristorganisationerna.” Han tillade: ”Vårt syfte är att angriparen ska få betala ett högt pris, som alla typer av terrorism. Det tar tid att återställa lugnet och tryggheten och återuppbygga avskräckande åtgärder och samhällstyret. ”

Med ingen av sidorna kan uppenbarligen inte segra på engång, konflikten verkar ha fastnat i en oändlig blodsutgjutelse. FN: s säkerhetsråd sammanträdde för att diskutera konflikten offentligt för första gången i söndags.

Varför nu?
Den israeliska polisens föga uppmärksammade angrepp på Aqsa-moskén i Jerusalem kan ha utlöst våldet, enligt NYTs byråchef i Jerusalem. Politiska motsättningar på båda sidor blåste upp eldsflammorna.

Sammanhang:
Lördag var Nakba-dagen, till minnet av hundratusentals palestiniernas tvångsförflyttning 1948. Tusentals propalestinska demonstranter samlades i städer runt om i världen, som London, Rom, Bryssel, Madrid och Washington. Ett förbud mot demonstrationer i Paris ledde till att demonstranter i den franska huvudstaden hamnade i bråk med polisen.

Vad säger Biden:
I flera år har stöd för palestinier varit ett bannlyst ämne i Washington. Nu har motsättningarna mellan l för Demokratiska partiledningen och dess växande vänsterfalang blivit offentlig, och president Biden tvingats till en ömtålig balansgång mellan de två.
Översättning Eva Björklund 2021-05-17