På söndag sätts det på prov USA:s försök att stoppa valet i Venezuela

När USA utdömer ett annat lands regering som ”illegitim” tar sig USA rätten att bötfälla de företag som handlar med landet ifråga, som Kubas och Venezuelas företag, för att försvåra deras utrikeshandel och ekonomiska utvecklig.

Nu har Vita Husets herre Donald Trump i sin sista stund utfärdat böter för kinesiska CEIEC som säljer software för telefoni och internet till Venezuelas telefonbolag CANTV med 70 % av internetutbudet i Venezuela. Beslutet kommer nu för att försöka skapa tekniska problem och sabotera de parlamentsval som äger rum i Venezuela på söndag den 6 december och som förmodligen kommer att arkivera USAs kandidat Guaidó för all framtid .
 
Om sanktionerna mot CEIEC kommer att leda till tekniska problem för det helt automatiserade valsystemet på söndag i Venezuela, kommer USA att anklaga regeringen för valfusk och försöka förhindra att valet godkänns internationellt. Trump har försökt absolut allt han kan.  Och nu, 5 i 12, gör han ett sista försök. På listorna finns över 14.000 kandidater, de flesta från oppositionen. Men det mesta tyder på att de antiimperialistiska venezolanerna kommer att vinna.

CEIEC har över 200 dotterbolag i världen och OFAC:s sanktioner blockerar nu
CEIECs internationella handel, eller där de är delägare till 50 procent eller mer. OFAC förbjuder också alla USA-medborgare eller företag att handla med CEIEC .

Så handlar dagens USA-imperium och varken FN eller Världshandelsorganisationen WTO har något att säga till om. För Vita Huset är de av noll värde.

Källa OFAC: https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm1194