USA:s oupphörliga krig

För trettio år sedan, lanserade USA sitt ”första krig” mot Irak
Professor Michel Chossudovsky
Global forskning, 18 januari 2021
https://www.globalresearch.ca/us-never-ending-wars-thirty-years-ago-americas-first-war-again–raq/5734614

Det var trettio år sedan. Den 17 januari inledde USA det så kallade Gulfkriget (Irak-kriget I) mot Irak. Och begick omfattande brott mot mänskligheten.

Den 16 januari hade president George Bush inlett denna ”Operation Ökenstorm”. Den framställdes som ”en fredsskapande operation” för att som det påstods ” utvisa irakiska ockupationsstyrkor från Kuwait”.
Kom ihåg: Gulfkriget 1991: Massaker på soldater som drog sig tillbaka på ”Dödens motorväg”.
”Varje fordon längs 60 mil besköts eller bombades, varje vindruta krossades, varje tank sattes i brand, varje lastbil är full av bombfragment. Inga överlevande kunde upptäckas eller var troliga. Lastbilshytterna bombades så hårt att de trycktes ner i marken. Det är är omöjligt att se om de innehåller förare eller inte. Vindrutor smältes bort och stora tankar reducerades till granatsplinter. ”
Dessa omfattande brott mot mänskligheten var början på ett långt och oändligt krig mot Iraks folk.

Historiker hänvisar ofta till hundraårskriget mellan England och Frankrike som faktiskt varade mer än hundra år (1337-1453).
De hänvisar också till förödelsen och förstörelsen under Det trettioåriga kriget (1618-1648) som ledde till Westfalens fredsfördrag 1648.
Det var ett trettioårigt krig drabbade Irak den 17 januari 1991. Det kallades ”Gulfkriget”. Det inleddes som ett ”humanitärt ingripande”. En flygzondrogs upp. Norra republiken Kurdistan fick de facto ”autonomi”, det blev en USA-sponsrad låtsas-stat.
Det var det angrepp som historiker betecknade som :”USA:s 30 år kriminella krig mot Iraks folk. (
I historien om USA:s angrepp på Irak kan tre steg utskiljas
Irakkriget 1 (januari 1991), Irakkriget II (mars 2003) och Irakkriget (augusti 2014), under flera av USAs presidenter, som alla begått av omfattande brott mot mänskligheten:
• Irakkriget I: Gulfkriget (januari 1991 inleddes under George H. W. Bush), med anrop av Iraks militära ockupation av Kuwait;
• Irakkriget II: Kriget mot Irak (mars 2003 under president George W. Bush), påkallande Saddams ”Massförstörelsevapen”
• Irak kriget III: Augusti 2014, kriget mot Islamiska staten (ISIS) under president Obama, med en massiv bombmatta strävan som media beskrev som en anti-terroroperation.
Dessa tre så kallade krig ingick i ett trettioårskrig som fortfarande pågår. Ett oändligt krig.

Kriget mot Afghanistan startade inte i oktober 2001.
USA förklarade krig mot Afghanistan 1979, kallat det sovjet-afghanska kriget, som USA upprätthöll genom sitt stöd till Al Qaidas Mujahideen, de som president Reagan kallade ”Freedom Fighters”.
Han bjöd inl edare för Afghanistans Mujahideen till Vita huset (1980-talet)
Låt oss inte ha några illusioner: USA har stött Al Qaida och till dem anslutna organisationer i nästan ett halvt århundrade sedan Sovjets ingripande i det afghanska kriget.
USA har bedrivit i krig i Afghanistan i över fyrtio år. Anhängare av dessa krig utan slut gav sitt stöd 2003 till Joe Biden som ordförande i senatens utrikeskommitté som gav sitt stöd till Bush-regeringens beslut att invadera Irak 2003, med motiveringen att Saddam Hussein ”hade massförstörelsevapen”.

”USAs folk lurades till detta krig”, sade senator Dick Durbin. Låt dig inte luras igen av Joe Biden. FN s vapeninspektör Scott Ritter sa i ett uttalande juli 2002: “Sen. Joe Biden ger bara sken av förhandling. Det är uppenbart att Biden och de flesta i kongressledningen hade bestämt att få bort Saddam Hussein från makten oavsett fakta. Och gav politisk täckning för en massiv militärattack mot Irak. Dessa utfrågningar har inget att göra med att söka efter sanningen, utan snarare att plocka fram likasinnade vittnen som kommer att stödja det förutbestämda resultatet. Detta är inte USA- demokrati i aktion, det är USAs demokratis misslyckande. ”Skulle demokraterna ha godkänt invasionen av Irak utan Joe Bidens stöd till sagan om massförstörelsevape?
Se video.

Obamas ”Operation Resolve” riktad mot ISIL-ISIS-Daesh (augusti 2014)-
Jag bör nämna att Joe Biden under sin tid som vicepresident gav starkt stöd för bombmattan över Irak som president Obama beordrade i början av augusti 2014 under förevändning av en så kallad antiterroristoperation mot den islamiska staten Irak och Levanten (ISIL -ISIS-Daesh). Den 7 augusti 2014: ”President Obama godkänner de första flygattackerna för att skydda USAs diplomater och hjälpa irakiska regeringsstyrkor”.
Vilken var rent nonsens. Varför var denna anti-terroroperation ”nonsens”? ISIL-ISIS-Daesh är ett al Qaidas medlemsförbund, skapat av USAs underrättelsetjänst. Operationen riktades mot irakiska och syriska civila. Det ledde till omfattande förstörelse av båda ländernas civila infrastruktur. ISIS var förevändningen som media spred. Och i september 2014 tillkännagav Obama bildandet av ”en anti-ISIS-koalition” med deltagande av Nato-medlemsländer såväl som USAs allierade i Mellanöstern (inklusive Israel, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Bahrain, etc). IS-brigaderna inträde från Syrien till Irak i början avjuni 2014 ingick i en noggrant planerad militär-underrättelseoperation med dolt stöd av USA, Nato och Israel.

Antiterroristmandatet var ett påhitt.
Islamiska staten skyddades av USA och dess allierade. Om de hade velat undanröja islamiska statens brigader, kunde de ”mattbombat” sina konvojer med Toyota-pickuper när de körde genom öknen från Syrien till Irak i juni.
Den syrisk-rabiska öknen är öppet land (se karta nedan). Med toppmoderna stridsflygplan (F15, F22 Raptor, CF-18) skulle det – ur militär synvinkel – varit en snabb och ändamålsenlig kirurgisk operation
Obama-regeringens bombmattoperation mot Irak och Syrien med titeln Operation Resolve pågick under flera år. I många avseenden pågår det fortfarande.

USAs långa krig under den tid som historiker beskriver som ”Efterkrigstiden”, från 1945 till nu, har USA inlett det ultimata krigsbrottet, ”ett långt krig”, som hotar mänsklighetens framtid. USA och deras allierade har varit inblandade i otaliga krig, militärkupper, ”färgrevolutioner”, så kallade ”inbördeskrig”, ”antiterroroperationer” osv. Bland de stora operationerna finns Koreakriget (1950-53) , Indonesiens massaker på kommunister (1963), Vietnamkriget (1965- 1975), kriget mot Afghanistan (1979-), Irak (1991-), Syrien (2011-), Libyen (2011-), Jemen (2016 -), många USA-stööda militärkupper: Guatemala, Kongo, Egypten, Salvador, Brasilien, Argentina, Uruguay, Chile … Listan är lång.
Pentagons globala militära plan avser att erövra världens. Den militära utplaceringen av USA s och Natos styrkor i flera världsdelar samtidigt, resulterar i miljontaler civila dödsfall och otaliga grymheter. Det är en oändlig ”motorväg till döden”.

I maj 2012 fällde Kuala Lumpurs krigsförbrytartribunal en historisk dom mot George W. Bush, Dick Cheney, Tony Blair, & Co: Efter timmar av överläggningar fann kom domstolen fram till domen som lästes upp av domstolens ordförande Tan Sri Dato Lamin bin Haji Mohd Yunus Lamin – ordförande i Malaisias Högsta Domstol – att åklagaren bortom rimligt tvivel hade fastställt att de anklagade personerna, tidigare president George Bush och hans medsvurna deltagit med instruktioner, direktiv, juridisk rådgivning och handling med en gemensam plan och syfte, gemensamt företag och / eller sammansvärjning för att tortera och begå krigsförbrytelser, inte begränsade till en gemensam plan för ”War on Terror”, och de krig som USA och andra inledde i Afghanistan och Irak.

Översättning Eva Björklund 2021-01-19