Trumps presidentkandidat för Venezuela, inbjuden till Sverige!?

Varför bjuder Sveriges utrikesminister Ann Linde nu in Venezuelas Trump-stödda kuppmakare Juan Guaidó till digitalt möte. Varför nu, när även USA nu med ny president tagit sin hand ifrån honom?

Efter Hugo Chavez’ död trappade USA upp sitt irreguljära krig mot Venezuela för att störta landets nya folkvalda president Nicolas Maduro, och ersätta honom med Trumps lärling, Juan Guaido, utbildad i USA för ändamålet. Då begick Sveriges utrikesminister, Margot Wallström det grova misstaget att i ”demokratins namn” följa USA och håll fast vid den självutnämnde Guaido.

Sedan dess har kuppmakarna trots det omfattande stödet från USA misslyckats med att störta Maduro, som nyligen i fria demokratiska val än en gång – med 67 % av rösterna – valdes till president i Venezuela. Och EU har dragit tillbaka sitt missriktade stöd för Trumps skyddsling Guaidó.
Ändå upprepar Sveriges nuvarande utrikesminister Ann Linde föregångarens blunder och vill bjuda in Guaido till ett digitalt möte, trots att han gjort bort sig så till den milda grad att även USA tagit handen från honom,

Eva Björklund 2021-03-20