Tal 4 juli aktion: Om hur USA i 60 år försökt svälta Kubas folk till underkastelse

Eva Björklund 4 juli 2021 4 106

Med sin nu 60-åriga utsvältningsblockad, terror och ständiga lögnkampanjer mot Kuba, som västliga medier kritiklöst sprider, har USA försökt undergräva den världsomfattande solidariteten med socialistiska Kuba.
Men varken militärt invasionsförsök, upprepade terrorattentat och 60-årig utsvältningsblockad har kuvat kubanerna.

Olof Palme stod upp för Kuba och inledde vänskapliga förbindelser
och ett rejält utvecklingsbistånd till Kuba.
Sedan har Sverige bytt till högerfoten,
bort från Palmetidens solidariska bistånd till Kubas utveckling.

SIDAs så kallade biståndsprogram till Kuba anger nu i klartext att inget ekonomiskt kan gå till hälsovård, forskning, utbildning, utveckling av jordbruk och industri, ingenting som är till nytta för kubanerna i Kuba.

Istället går SIDA pengarna sedan flera år, och nu senast öppet uttryckt, till så kallade ”förändringskrafter” i Kuba,
och svenska Kubafientliga liberala och moderata NGOer, icke regeringsanknutna, svenska statligt budgetfinansierade partipolitiska organisationer, och vidare från dem till USA-finansierade grupper i Kuba, så kallade motståndsrörelser, enligt västmedier förtryckta, som sägs kämpa för frihet och demokrati, i full frihet.

Det är ännu ett tecken på vår regerings förtjusning för utrikespolitiskt samarbete med USA.
SIDA borde istället stödja de afroamerikaner som klubbas ner i USA, eller de invandrare som flyr från USA-stödda regimer i Latinamerika.

USAs utsvältningsblockad mot Kuba förbjuder inte bara USA-företag att handla med Kuba, utan hela världens företag riskerar att USA straffar dem med mångmiljonböter, om de köper något från Kuba eller säljer något till Kuba.
Ett litet men talande exempel på grymheten i USAs utsvältningsblockad mot Kuba är historien om en sexårig flicka i UruguayAurora Sosa, som lider av en ovanlig neuromuskulär sjukdom som hindrar hennes motoriska utveckling.

I Uruguay kunde ingen behandla henne. En kirurg rekommenderade mamman att kontakta Kuba, som har specialkliniker med världsrykte för behandling av neuromuskulära problem.
De fick i november kontakt med en klinik i Kuba som var beredd att ta emot flickan
och en familjemedlem. De anlände till Kuba den 27 juni. Men när mamman ville skicka pengar till Aurora i Kuba, blockerade USA hennes internationella kreditkort.
Detta visar USAs sjukliga fixering vid att stoppa Kubas obekväma exempel på vad ett socialistiskt samhälle kan åstadkomma, trots en supermakts utsvältningsblockad.

Varje år röstar FNs Generalförsamling mot USAs Kubablockad, en krigshandling som bryter mot internationellt rätt. 2019 stödde 187 länder resolutionen mot blockaden. Tre röstade mot resolutionen, de gamla vanliga, USA, Israel och Brasilien, ett par avstod.
Så har det varit sedan 1992, utom 2020 då FN-mötet ställdes in på grund av pandemin.

Under sin valkampanj lovade Biden att återkalla Trumpregimens 240 blockadåtgärder mot Kuba, som enligt Biden ”skadat Kubas befolkning och inte främjat varken demokrati eller mänskliga rättigheter.” Och att han skulle följa Obamas politik som lättade på blockaden och öppnade viss handel mellan USA och Kuba.
Men under valkampanjen värvade Biden röster bland Floridas många exilkubaner och när han blev vald förnyade han Trumps skärpning av blockaden med motiveringen att Kuba inte ”samarbetade fullt ut” med USA:s anti-terroransträngningar”.

När Hugo Chavez vann presidentvalet i Venezuela inleddes ett omfattande samarbete med Kuba och tusentals välutbildade tekniker, läkare, sjukvårdare, lärare, och specialister av alla de slag, bidrog till utvecklingen i Venezuela.
Och tillsammans kunde Kuba och Venezuela bistå hela Latinamerika.
En samhällsutveckling kom igång med utbildning, hälsovård, industri och jordbruk.
I land efter land valdes progressiva presidenter och bildade ett Latinamerikanskt Förbund.

Men på några år lyckades USA finansiera oppositionsgrupper som återförde land efter land till USA-trogna styren. En högervåg drog över Latinamerika, som först nu börjar spricka upp med valen i Bolivia, Peru med flera länder. Och Venezuela, som USA utsatt för samma bittra politik, håller stånd.

Bild: Steven Mnuchin, USAs Finansdepartement, augusti 2021.
”Vi vidtar ytterligare åtgärder för att isolera den kubanska regimen finansiellt. USA håller den kubanska regimen ansvarig för att förtrycka det kubanska folket och stödja andra diktaturer i regionen, som den illegala Maduroregimen. Därmed stoppar vi Kubas tillgång till utländsk valuta och kubanska regeringens dåliga uppförande, som en del av vårt stöd till det kubanska folket, som lidit i åratal.”
”Vi begränsar deras inkomstkällor för att tvinga regimen att ta itu med den egna modellens brister och tillåta större frihet för sitt folk.”