Tal 4 juli aktion: Latinamerikanskt perspektiv på USA-imperialismen

Eduardo Vilchez, Latinamerikanätverket RESOCAL, 5 025

Situationen i Latinamerika har blivit allt hetare av Covid19-pandemin, som har plågat kontinentens befolkning. Den 29 juni 2021 har 37.208 956 covid-19-smittade registrerats i Latinamerika och Karibien, och 5 140 000 har dött. Mest har Brasilien drabbats, Argentina på andra plats, och på tredje México, sedan Colombia, Peru, Chile och Ecuador.

Kubas vacciner är ett hopp för Latinamerika, Abdala- och Soberana 02-vaccinernas effektivitet kommer till Latinamerikas hjälp då regionen kämpar för att kunna vaccinera sitt folk.
Trots att Kuba trakasseras av USA-regimens folkmordsblockad visar Kuba sin solidaritet med Latinamerika. Resocal och alla solidariska organisationer som deltar idag , bidrar med sitt stöd och kräver offentligt att USA avbryter sina ekonomiska, handels- och finansiella blockader mot Kuba och Venezuela.

I kampen mot den rådande nyliberalismen, där vissa latinamerikanska regeringar och nyfascismen får stöd från USA, där har organiserade arbetare, i sociala rörelser tillsammans med ungdomar, gått ut på gatorna för att kräva grundläggandeförändring.

Vi vill lyfta fram den sociala explosionen i Chile i november 2019, som öppnade för en ny grundlagsprocess i landet, en process som upphävde den grundlag som diktaturen utarbetade 1980, och införde med en gevären i högsta hugg. Och även den sociala explosionen i Colombia den 28 april 2021.
Om folk är trötta på att vara ekonomiskt pressade, kommer de att stå upp i demonstrationer mot Iván Duques regering tills de schack matt, trots att de har bett USA om hjälp med information för att kunna punktmarkera och eliminera sociala ledare.

Polisen kränker systematiskt de mänskliga rättigheterna i våra länder, polisen som utbildats militärt på USAs militärbaser i dessa länder, där den militariserade polisen har mördat och lemlästat hundratals obeväpnade demonstranter.

Bara i Colombia har över 900 sociala ledare mördats och 254 före detta soldater i de revolutionära väpnade styrkorna i Colombia-FARC.

I Chile påskyndar militariseringen våldsspiralen i Araucuanía-regionen och Sebastián Piñeraregeringens förtryck mot Mapuche-familjer och ledare. De erbjuder ingen lösning utan uppmuntrar snarare kränkningar av grundläggande rättigheter.
Vi fördömer att över 30 medlemmar i Mapuche-samhället har mördats 2016–2021 inklusive 4 barn på 7,10,12,13 år respektive.

FN:s organisation har vänt dövörat till och ifrågasatt vissa fall av selektiva mord begångna av polis och militär, vilket visar hur folkmordsregeringarnas tjänar USAs nykolonialala välde .
Men när det gäller Venezuela och Kuba lyssnar FN till högljudda, välbetalda röster som skamlöst ljuger och manipulerar världsopinionen, trots Generalförsamlingens årliga massivt eniga fördömande av blockaden mot Kuba, så låter den sig ändå manipuleras av skamlösa lögner om Venezuela.

I Peru där valprocessen den 6 juli i år blev en demokratisk folkom röstning för den nya presidenten, professor Pedro Castillo, försökte de korrupta nyliberalerna ignorera denna seger, trots det faktum blev till stora rubriker för runt om i världen. Våldet ökade igen anhängarna av den korrupta Keiko Fujimori mördade en demonstrant som försvarade Pedro Castillos röster. Och den korrupta förvaltningen nära knuten till Fujimoris-maffian stoppade tillkännagivandet av en den nya presidenten som demokratiskt valts av folket.

Efter den bolivianska nyfascistiska högerns statskupp mot Evo Morales, med stöd från USAs ambassad i La Paz. Blev nästa val en seger för det bolivianska folkets socialistiska rörelse ”Movimiento Al Socialismo” och deras representant, kamrat Luis Arce Catacora, som nu kämpar för att återställa demokratin i landet och åtgärda de ekonomiska hinder och hinder för läkarvård som imperialismens skyltdocka Jeanine Añez lämnat efter sig som
ansvarig för massakrerna i Sacaba och Senkata 2019.
Den 15 november 2019 förlorade 11 civila sina liv och ytterligare 120 skadades i Sacaba.
Den 19 november 2019 förlorade ytterligare 11 civila i närheten av Senkata sina liv och 78 skadades. Polis och Militär skadas aldrig. Vi ska komma ihåg att Amerikanska Staternas Organisationen OAS med sin generalsekreterare Luis Almagro tillsammans USA-regeringen stödde statskuppen i Bolivia

Solidaritetsnätverket med Latinamerika – RESOCAL vi kräver att:

Nobels fredspris i år ska gå till KUBAs Henry Reeve Internationalistiska läkar- och sjukvårdsbrigader.
Luis Almagro avsätts från posten som OAS generalsekreterare och ställs inför internationell domstol för sitt deltagande i statskuppen i Bolivia.

• USAs folkmordsblockad mot Socialistiska republiken Kuba ska upphöra.

USAs folkmordsblockad mot Bolivarianska republiken Venezuela ska upphöra.

• Vi fördömer USAs inblandning i Nicaraguas inre angelägenheter.

• Vi kräver att Chiles president Sebastian Piñeira och Colombias president Ivan Duque
åtalas för kvalificerat folkmord ,vid Internationella domstolen i Haag.