Tal 4 juli aktion: Irak en kollapsad stat, där USA stannar kvar och Nato trappar upp sin roll

Sigyn Meder, Medborgarplatsen Stockholm 4 juli 2021

USA:s angrepp på Irak innebar total förstörelse av landets institutioner med undantag för oljedepartementet, efter förödande sanktioner under 13 år. Madeleine Albright, som ansåg att en halv miljon döda barn var värt priset, inbjöds av SIPRI:s Jan Eliasson 24 maj att tala om ”demokrati” i närvaro av vår statsminister och utrikesminister. Det är skamligt att hedra en krigshetsare.

Iraks olika klientregimer har inte återupprättat institutionerna eller återuppbyggt landet. Kriser avlöser varandra.

”Den irakiska staten kontrollerar inte situationen,” säger Hanaa Edwar, framstående aktivist och kvinnoförkämpe. ”Aktivister och valkandidater mördas och hotas. Det blir mycket svårt att hålla (fria) val under dessa omständigheter.”
”En regeringsrepresentant säger anonymt att ”miliser” är starkare än själva staten…. 
Flera valkandidater har mördats och hundratals hindras att ställa upp i valet. I mitten av juni uteslöt ”The Accountability and Justice Commission” (AJC) 226 valkandidater anklagade för samröre med det förbjudna Baathpartiet. I dagarna är det 50 grader celcius. Hela elsystemet har kollapsat. Totalt mörker i Bagdad för första gången på 30 år. Varje år utlöser detta demonstrationer. Ett rikt olje- och gasland, ska inte vara beroende av import av gas eller el.

Den stora proteströrelsen kallad ”Oktoberrevolutionen” som pågått med avbrott sedan 1 oktober 2019 lever farligt. Dess ledare, journalister och poeter mördas eller bara försvinner.
 Över 700 demonstranter har dödats, mängder skadats och morden på ledare fortsätter.
 Det är absolut tyst i svenska media om den verkliga situationen och vår utrikesminister tiger.

 Såväl säkerhetsstyrkor som polis och miliser anklagas för dödandet av demonstranter. Pemiärministern har lovat att mördare ska gripas och fällas. Det sker inte. Och i dagarna har bevis lagts fram att säkerhetsstyrkorna 4 oktober 2019 dödade 32 demonstranter intill affärscentret al-Nakheel i Bagdad. Det är tidskriften MEE som gjort en grundlig undersökning. Såväl nuvarande premiärministern som den tidigare, känner till detta, men ljuger och skyller på krypskyttar.
 Demonstranterna vill ha ny konstitution, andra och fria politiker, inte ockupationspolitiker, fungerande vallagar, ett nytt oberoende Irak med mera. Valet utsatt till 10 oktober kan komma att skjutas upp, demonstranter diskuterar bojkott efter mord, hot och uteslutningar från vallistorna. 1 600 000 irakier saknar möjlighet att rösta.

 Iraks ligger strategiskt i hjärtat av Mellanöstern och Hormuzsundet där 20% av världens olja passerar.

Iraks katastrofala infrastruktur och oerhörda korruption och säkerhetsproblem, fortsätter med fortsatt utländsk inblandning. Strategiska samtal mellan USA och Irak fortsatte 7 april. Inga beslut om tidtabell för tillbakadragande av USA:s militär fastslogs. Pentagons pressekreterare, John Kirby, konstaterade att uttalandet inte innebär något ytterligare tillbakadragande av USA-styrkor.
Dessutom har Nato:s roll i Irak uppgraderats i samband med de senaste försvarsministermötena.

Nato ska öka sin närvaro från 500 till 4000 militärer. President Biden anser att Irak utgör en säkerhetsrisk för USA. USA beräknas ha 2500 militärer kvar i Irak, ett stort antal kontraktsanställda och baser i grannländerna. USA har naturligtvis ett stort intresse att hålla proamerikanska politiker om ryggen som motvikt mot Irans ökande inflytande.

Baser där USA-militärer finns och USA-konvojer angrips regelbundet med missiler och raketer.
De proiranska miliserna anklagas för dessa angrepp. Det är beklämmande att Sverige fortsätter att stödja USA-koalitionen med svenska militärer.

 Det irakiska folket uttrycker sin vilja till verkligt nationellt oberoende och frihet från utländska intressen och dessa strävanden bör Sverige stödja i alla internationella sammanhang.

Krigsförbrytaren Rumsfeld dog i sin säng. Han och alla ansvariga politiker bör dömas i en modern Nürnbergrättegång!
 USA och alla främmande makter måste dra tillbaka sina trupper!

Sverige, ta hem all svensk militär!