Evo Morales: Avskaffa Nato!

Evo Morales
Evo Morales tillsammans med Ecuadors förre president Rafael Correa i Quito 2013 Foto: Xavier Granja Cedeño - Cancillería del Ecuador.

I en intervju med en brittisk journalist säjer Evo Morales att USA använder Nato för att provocera fram krig och för att få sälja vapen. USA och Storbritannien stödde kuppen mot honom 2019, som genomfördes för att få kontroll över litium fyndigheterna och för att hans regering förde en alternativ ekonomisk modell i stället för den nyliberala ”Washington consensus”.Den brittiske journalisten Matt Kennardin intervjuade  Morales i hans  hem i El Tropico, en småstad utanför Cochabamba, i hjärtat av Amazonas regnskogar. Den  förre presidenten i Bolivia, Evo Morales (2006-2019) uppmanar till en internationell kampanj för att avskaffa  Nato.Evo Morales vill att denna kampanj  ska informera och förklara för folk i hela världen att Nato ytterst är samma sak som USA. Nato är ingen garanti för mänskligheten eller för livet.

”Jag accepterar inte utan fördömer att de uteslutit Ryssland från FN s råd för de mänskliga rättigheterna. När USA förde krig i Irak, i Libyen, och i många andra länder under senare år varför uteslöts USA inte då från rådet för mänskliga rättigheter? Varför ifrågasätts inte detta? säger Evo Morales och hävdar vidare:

f”Vi inom MAS (Moviemento al Socialismo) har stora ideologiska olikheter med den politik som USA främjar genom att använda sig av Nato, som bygger på interventioner och militarism. Ryssland och Ukraina vill uppnå en överenskommelse men USA fortsätter att provocera fram fortsatt krig. USA:s militärindustri kan bara fortleva med pågående krig och provocerar fram krig för att få sälja sina vapen. Det är denna realitet vi upplever.

En kupp mot en alternativ ekonomisk modellEvo Morales är en av de mest framgångsrika presidenterna i Latinamerikas historia. Han stängde USA:s militärbas i Bolivia. Han utvisade CIA och DEA  och såg till att avsluta ett halvt årtusende av kolonial historia genom att främja en industrialisering av Bolivia.  Han  störtades i november 2019 genom en kupp orkestrerad av USA och StorbritannienMorales undkom att bli mördad  endast på grund av att Mexikos president Andre Manuel Lopez  Obrador  sände ett flygplan för att rädda honom. Jeanine Anez stod bakom kuppen. Hon är konservativ kristen. Hon förlorade valet  2020 och MAS kandidat, Louis Arce,  tog över makten. Anez dömdes till ett 10-årigt fängelsestraff i juni år, för  sin inblandning i kuppen.

Morales återvände till Bolivia  efter  att MAS återtagit makten i oktober 2020. Han är övertygad om att kuppen 2019 berodde på beslutet att nationalisera  Bolivias olje-och gasreserver.

”Jag är övertygad om att USA imperiet och kapitalismen inte acceptera att det finns en annan modell som är bättre än nyliberalismen Kuppen var riktad mot vår ekonomiska modell. Vi hade visat att ett annat Boliiva är möjligt, säger Morales i intervjun.

Allt handlar om de stora litium fyndigheterna2021 offentliggjorde det brittiska utrikesministeriet dokument som avslöjade  att den brittiska ambassaden i Bolivia hade betalat ett Oxford baserat företag att exploatera Bolivias litiumfyndigheter. Detta skedde omedelbart efter kuppen och efter att Evo Morales flytt landet. Dokumenten visade också att Storbritanniens ambassad i La Paz fungerade som ”en strategisk partner” till Anez kuppregering ...Bolivia har världens andra största litium fyndighet. Litium behövs för att tillverka batterier som fått stor efterfrågan i och med  ökad användning av el-bilar.Evo Morales menar att med Bolivias stora litiumfyndigheter skulle landet i fortsättningen inte behöva utplundras utan landet skulle kunna tillverka batterier för export.

”Vi har investerat 20 miljoner  dollar och nu börjar det hela att fungera. Vi hade en plan före kuppen att öppna 42 nya litiumgruvor fram till 2029. Vinsten skulle  bli 5 miljarder dollar. Men då kom kuppen. Nu säjer USA att KIna måste uteslutas…men Kinas marknad är oerhört viktig…även Tysklands. Nästa steg för export var Ryssland med då kom kuppen. Förra året fick vi kännedom om Storbritanniens inblandning i kuppen”.

Idag arbetar Morales med  att starta oberoende medier i Bolivia.

”Media idag tillhör Imperiet och högern”,säjer han.
Han är optimistisk inför vänsterns segrar i Peru, Chile och Colombia och att Lula förväntas återkomma till makten i Brasilien.

Morales avslutar intervjun med följande:

” Vi bör alltid fråga oss: Är vi med folket eller är vi med Imperiet? Är vi med folket bygger vi landet.Är vi med Imperiet gör vi pengar.Om vi är med folket kämpar vi för livet, för mänskligheten. Är vi med Imperiet för vi en dödens politik, interventioner och plundring. Detta bör vi som leder landet fråga oss: Tjänar vi folket?”

Jeremy Kuzmarov

Översättning: Agneta Norborg