Ett passionerat tal för fredens sak

Kongos utrikesminister Jean-Claude Gakosso. Foto: UN/Photo
Kongos utrikesminister Jean-Claude Gakosso. Foto: UN/Photo

Under debatten i FN:s generalförsamling i slutet av september krävde 66 länder, med majoriteten av världens befolkning bakom sig, att förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina omedelbart ska inledas för att få ett slut på kriget. Ett av de mer passionerade talen för freden hölls av Kongos utrikesminister  Jean-Claude Gakosso. Gakosso uppmanade bland annat indirekt krigshetsande länder som Sverige att tona ned sin våldsretorik och i stället arbeta för fred.

“På grund av den betydande risken för en världsomfattande nukleär katastrof borde inte bara de som är involverade i konflikten, utan också de länder som kan påverka händelseförloppet, dämpa sin iver. De borde sluta att underblåsa krigets eld och vända ryggen åt den typ av fåfänglighet hos de mäktiga som hittills har stängt dörren för dialog. 

Under FN:s beskydd måste vi alla utan dröjsmål hänge oss för fredsförhandlingar – rättvisa, uppriktiga och oväldiga förhandlingar. Efter Waterloo, vet vi sedan Wienkongressen, att alla krig slutar runt förhandlingsbordet.

Världen behöver omedelbart dessa förhandlingar för att förhindra att den nuvarande konflikten – som redan är så förödande – eskalerar och ställer mänskligheten inför en oåterkallelig katastrof, ett omfattande kärnvapenkrig som inte ens stormakterna kan kontrollera, ett krig, om vilket Einstein, den store atomteoretikern, sa skulle bli det sista som människorna utkämpade på jorden.

Nelson Mandela, mannen som alltid var beredd att förlåta, sa att freden väg är lång, men den har inget alternativ, den har inget pris.

Dessutom bör vi också också följa med dem, eftersom vi över hela världen måste vara härskaror som arbetar tillsammans i solidaritet, och vi måste kunna påtvinga krigslobbyerna det ovillkorliga alternativet fred.”

Därefter vände sig Gkosso direkt till Ryssland och Ukrainas representanter (på ryska).

“Nu vill jag vända mig direkt till mina kära ryska och ukrainska vänner.

Alltför mycket blod har spillts – det heliga blodet av era kära barn. Det är tid att stoppa denna massiva förstörelse. Det är tid att stoppa detta krig. Hela världen iakttar er. Det är tid att slåss för livet, på samma sätt som ni så modigt och osjälviskt slogs tillsammans mot nazisterna under Andra världskriget, speciellt i Leningrad, Stalingrad, Kursk och Berlin.

Tänk på era länders ungdomar. Tänk på ödet för era framtida generationer. Tiden har kommit för att kämpa för freden, för att kämpa för dem. Snälla, ge freden en chans, i dag, innan det är försent för oss alla. Det är min ödmjuka vädjan till er.”

Csaba Kőrösi, den ungerske diplomaten som ledde FN:s generalförsamling denna gång sa i sitt avslutande tal att få ett slut på kriget i Ukraina var det huvudsakliga budskapet som “hade ekat genom sessionssalen” denna gång. 

Från svenska politiker och från svenska medier hörs inte knyst om fred, bara en ekande tystnad.

Översättning & kommentar Hans Öhrn